Hopp til hovedinnholdet

Lærer kjefter på meg og truer med å kontakte foreldrene mine...

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Jeg hadde design og redesign time i går og vi hadde vikar. Jeg er en vanlig gutt som vil ha det moro i livet sitt. Jeg har en grunnleggende norsk lærer og får mye kjeft av hun. Hun sier at hun ringer foreldrene mine når jeg gjør noe dårlig, som de fleste vennene mine gjør. Vikaren var streng å sa at ingen får lov til å bruke telefon bare når man har melding. Jeg skrev en falsk melding om at jeg kan bruke telefonen i timen. Vikaren tok det seriøst. Dagen etter var jeg kjempe redd. Så kom kontakt læreren min å sa at det er ikke lov. Han sa at grunnleggende norsk læreren var skuffet og nå er jeg redd for hun kan ta kontakt med foreldrene mine. Er det noe jeg kan gjøre hvis hun kjefter på meg mye mer. Jeg har tenkt noe. som kan funke og det er at jeg stjeler mye penger av foreldrene mine og jeg kjenner noen jeg kan være hos eller ta selvmord fordi jeg har ikke noe å leve for.

Besvart 03.02.2019 10:00
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Huff, jeg forstår godt du er fortvilet og redd. Du har en lærer som hele tiden kjefter på deg, og som stadig truer deg med at hun skal ta kontakt med foreldrene dine. Det er ikke moro, men heller ikke verdens undergang, selv om du føler det sånn nå. Alle ungdom gjør dumme ting innimellom, og det er ok så lenge man lærer av feilene sine :-)

Jeg synes ikke det er greit at læreren din truer deg med å ta kontakt med foreldrene dine. Jeg lurer også hvorfor du er så redd for at hun skal ta kontakt med foreldrene dine. Vil de bli veldig sinte? Vil de straffe deg? Uansett hva som skjer, så er det hjelp å få for deg. 

Snakk med helsesykepleier på skolen din. Hun er vant til å snakke med elever som har problemer med lærere og andre. Hun vil lytte til deg, og kan finne ut av hva som skjer og få satt en stopper for det. Du kan også snakke med en annen voksen du stoler på. Det viktigste er at du får noen å snakke med om dette. 

Mange er man flaue og skamfulle over det hele, når man har tanker om å ta livet sitt, at man stenger seg inne med følelsene sine. Da er det lette å skrive anonymt til oss enn å snakke med noen i virkeligheten. Det er utrolig viktig at du prøver å overvinne denne skamfølelsen om det er sånn for deg, og søker hjelp. Fagfolkene er der for å hjelpe deg, og du vil få respekt og omsorg. Alle som jobber med barn og unge har taushetsplikt, så du skal ikke være redd for at noe du sier kommer ut til andre. Kanskje føles det ikke så flaut hvis du prøver å tenke på at du ikke er den eneste som har tenkt på selvmord. Nesten 1/3 av barn og ungdom forteller at de har hatt selvmordstanker, så du er langt fra alene om å tenke slik.

Det er ikke flaut å søke hjelp, det er tvert imot veldig modig. 

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesykepleier, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.

Du kan for eksempel ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet til oss og svaret her, så slipper du å forklare så mye. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon

Når de voksne rundt deg får vite hvordan du har det inni deg, vil de også kunne tilrettelegge for deg på skolen. Du kan få mindre krav og mer støtte, så også i forhold til skolearbeidet ditt vil det være bra å snakke med noen om hvordan du har det. Helsesykepleier har samarbeid med lærerne dine og kan snakke med de for deg eller sammen med deg om du ønsker det :-)

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene.

Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

- Jeg blir urettferdig behandlet av læreren min

Skoletime (colourbox.com)

Læreren min blir alltid sint på meg og gir meg dårligere karakterer enn jeg fortjener. Hva kan jeg gjøre?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet