Hopp til hovedinnholdet

Avisers rett til bruk av navn og bilde på personer som er innblandet i kritikkverdige forhold.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, mitt spørsmål er angående aviser sine rettigheter og ytringsfrihet. Russen arrangerte akkurat en fest for vgs. Lokalet var rotete utenfor, og den lokale avisen kom for å ta bilde av dette og trykke det. Russepresidenten gav beskje om at hun ikke ville ha navnet sitt med i artikkelen, men alikevell så stod fullt navn med bilde i avisen når den kom ut. Har avisen rett til å trykket navn og bilde, selv etter hun sa at de ikke fikk tillatelse ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det følger av Vær Varsom-plakaten, som er Presseforbundets eget etiske regelverk, at media skal være "varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold". Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Dette står i punkt 4.7 i Vær Varsom-plakaten.

 

Ut fra din beskrivelse er det vanskelig å si noe om lokalavisen har brutt normene for god presseskikk i denne saken. En mulighet er å klage saken inn til Pressens Faglige Uvalg (PFU) . Du kan lese mer om klageordningen her .

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet


Quiz: Den store vennskapsquizen. Er du en god venn?

Er det greit å ha sex med en venn?