Hopp til hovedinnholdet

Dekke seg til eller halvnaken?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hvorfor er det galt å dekke til kroppen og leve lykkelig beskyttet som en perle i sitt skjell! Men ikke galt å gå halvnakne som små barn på barne skolen og ende opp som horer eller enda værre?!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg hører at du reflekterer mye over klær og hud. Det er ingen lov i Norge som bestemmer hvordan du må gå kledd. Våre klesvaner og oppfatninger av hva som er riktig eller pen påkledning varierer fra land til land, og fra familie til familie.

 

Det er kulturer og religioner som påvirker oss mest hvordan vi skal gå kledd.

  1. Moter fra klesindustrien er et kulturelt bidrag og det endres over tid, og moter spres fra land til land.
  2. Synet på den nakne hud som syndig er et bidrag fra noen religioner. Det synet skyldes ofte et kvinnefientlig og seksualfientlig syn.

En naken kvinne er ikke noe mer syndig enn en påkledd kvinne. En kvinne blir ikke hore selv om hun viser huden sin. Kroppen vår og den nakne huden vår er rett og slett ikke syndig. Det er hvordan vi tenker om nakenhet som eventuelt kan bryte med noen religioners bud.

 

Ifølge meneskerettighetene kan vi tenke hva vi vil. Og kroppen din bestemmer du over selv. Det som er galt er at noen blir tvunget til å gå kledd på en spesiell måte. Det bryter med grunnleggende rettigheter om frihet, selvstendighet og ytringsfrihet.

 

En kvinne skal kunne gå naken uten at hun blir utsatt for diskriminering, misbruk eller stygge kallenavn og ord.

 

Det er altså ikke galt å dekke til kroppen, men det er brudd på dine rettigheter hvis du blir tvunget til å dekke til kroppen.

 

Det er altså ikke galt å avdekke kroppens hud, men det er brudd på dine rettigheter hvis du blir tvunget til å avdekke kroppen.

 

Om hud blir oppfattet som noe seksuelt kommer an på øynene som ser. Og det er det miljøet vi er oppvokst i som påvirker vårt blikk og våre meninger om hud. Lykke til med å være selvstendig!

 

Hilsen lærern og sexologen i Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Seksuelle rettigheter

Du har rett på et godt seksualliv

Visste du at menneskerettighetene også gir deg seksuelle rettigheter?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ytringsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ytringsfrihet