Spørsmål og svar

Kan man spise flere hovedmåltider samtidig?

Jente, 13

Hei! Jeg lurte på om man kan spise frokost og lunsj samtidig, hvis man spiser veldig mye og mange kalorier til frokost, sånn at det dekker kaloribehovet for både frokost og lunsj? Takk på forhånd :)

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Generelt anbefales det at man spiser hver 3.-4.time for hovedmåltid, og årsaken til dette er at dette for mange er en fin balanse hvor man unngår å bli for sulten mellom hver gang man spiser, i tillegg til at kroppen får jevnlig påfyll med energi gjennom hele dagen.

Dette er likevel individuelt, og må tilpasses hver enkelt. Dersom man spiser mer eller mindre til et måltid, eller avviker dette mønsteret på en annen måte gjør det ingenting om du spiser oftere eller sjeldnere enn dette. Det er den totale mengden mat du spiser i løpet av en dag og over tid som betyr noe.

Det viktigste er at du lytter til kroppens egne signaler og spiser når du er sulten og stopper når du er mett. Samtidig bør du passe på å fokusere på at maten som du spiser er sunn og variert, slik at du får i deg alle de næringsstoffene kroppen din trenger for å utvikle seg og fungere som den skal. Når du trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med økten.

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk.
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen flere artikler med råd for et sunt kosthold og en sunn livsstil som du kan ta en titt på.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.4.2023

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål