Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Hvis du har det vanskelig, får du ofte råd om å snakke med noen. Men hvorfor hjelper det egentlig, og hvordan kan du komme i gang?

RYDDE: Det føles godt å prate med noen når du ikke har det greit eller trenger å rydde opp i tankene dine - enten det er stort eller smått. Illustrasjon: ung.no

Har du noen ganger gått rundt med en vond følelse inni deg? Eller kanskje har du mange bekymringer, noe du grubler mye over eller tanker som kan bli plagsomme? Når du har det slik, er det vanlig å føle seg alene.

Det gjør vondt å gå med negative tanker, sterke følelser og et problem som føles umulig å løse.

Vil ikke snakke med noen

Når du strever, er det ikke sikkert andre personer rundt deg legger merke til det. Kanskje vet ikke venner, familie eller lærere så mye om hva du strever med.

Det kan være mange grunner til at du ønsker å holde vonde ting for deg selv, men noen ganger kan det være lurt å snakke om det som er vondt med noen du stoler på.

Fakta

Det vanskeligste med å snakke om noe vondt er ofte det å starte samtalen. Et tips er å si nettopp det: «Jeg må fortelle noe jeg synes er litt vanskelig å snakke om».

Hvis du vil, kan du også be om å gå en tur med personen du skal snakke med. Mange synes det er lettere.

Mange som skriver til ung.no skriver at de har det vondt, og at de ikke vil dele dette med noen rundt seg. Det er forståelig at man er skeptisk til å snakke med noen. Noen har kanskje spørsmål som: «hva skal jeg si?», «vil de ta det på alvor?», «Vil det bare gjøre det verre?».

Det er vanlig å grue seg til å snakke med noen om vonde ting. Det kan gjelde venner, familie og andre voksne som helsesykepleier, lege eller psykolog. Både voksne og ungdom kan føle at det er så vanskelig å åpne seg helt i samtaler at det bare gjør at man blir mer fortvilet og lei.

Noe er ekstra vanskelig å dele med andre

Det kan spesielt være ting som vi skammer oss over eller som gir oss skyldfølelse. Det kan også være at du har blitt krenket eller skadet av noen, eller at du selv har såret eller skadet noen.

Når vi har gjort noe vi ikke får lov til eller som vi føler er galt, er dette ofte ting vi ønsker å skjule for andre. Vonde ting som skjer på skolen, hjemme eller på fritiden kan også være ting man forsøker å holde for seg selv.

Hjelper det å snakke med noen, da?

Ja, det er til hjelp. Det er vondt å sette ord på og tenke på det vonde, men vi vet at det er til hjelp å snakke med noen og dele det med andre.

Hvis du har bekymringer, ting du gruer deg til eller grubler mye på, får du sortert tankene når du setter ord på dem. Når du snakker med noen om det kan du også få støtte og råd om hva du kan gjøre.

Når du har vonde følelser hjelper det at en annen person kan forstå og lytte til hvordan du har det. Da vil du føle deg roligere og de vonde følelsene blir litt lettere å bære.

Se NKVTS sin film om hvordan samtaleterapi kan hjelpe mot plagsomme tanker og følelser.

Hvordan si det til noen?

Å snakke med noen om et nytt og litt vanskelig tema er ikke så lett. Det vanskeligste er som regel å komme i gang. Når du har fortalt litt går det ofte lettere.

Hvis det er vanskelig å starte samtalen, kan du begynne med å si akkurat det. Det kan for eksempel være: «jeg må fortelle noe jeg synes er litt vanskelig å snakke om».

Da vil den andre personen lytte godt, og kanskje hjelpe deg i gang med noen spørsmål.

Uttrykk det på andre måter

Noen synes det er lettere å snakke om det som er vondt på andre måter. Noen skriver for eksempel historier, dagbok eller brev. Andre tegner eller uttrykker det på andre måter.

Mange synes også det er lettere å snakke med noen i en annen setting enn på et kontor. Dere kan for eksempel gjøre noe sammen – gå en tur eller lignende. Tenk gjennom hva du tror passer best for deg.

Vil jeg bli tatt på alvor?

Hvis du forteller om vonde tanker til noen du stoler på, vil de fleste forsøke å ta det på alvor.

Hvis du ikke blir tatt på alvor, eller ikke blir forstått, er det lurt å finne en annen person å snakke med. Selv om det er tungt å åpne seg på nytt, er det verdt å prøve det. Det finnes noen som vil forstå deg og ta deg på alvor.

Hvem kan jeg snakke med?

Det er mange muligheter når du trenger noen å snakke med. Det kan være foreldre, søsken eller andre i familien. Kanskje har du også andre voksne du kjenner som du har tillit til, som en venn av familien, nabo, trener eller andre. De som jobber på skolen kan også hjelpe. Det kan være en lærer, rådgiver eller helsesykepleier.

Det finnes god hjelp hvis du strever med vonde tanker og følelser, og når du deler det med noen kan dere sammen finne ut hva som vil være god hjelp videre.

Jeg snakker med noen, men det hjelper ikke

Det er tungt å søke hjelp hvis du ikke opplever at det skjer en forandring som du ønsker. Hvis du har kontakt med for eksempel helsesykepleier, lege eller psykolog, er det bra hvis du klarer å si fra om at du ikke føler det har vært en positiv endring for deg.

Det er viktig å fortelle om det, for da kan dere sammen finne ut hva som kan være god hjelp videre. Kanskje finner dere en ny og bedre måte å jobbe sammen på?

Hvis du snakker med noen og det ikke hjelper, kan du også gå til en ny person.

God hjelp skal gjøre at du merker en forandring i riktig retning og har tro på at det vil bli bedre.

Skrevet av Psykologen, ung.no

Sist oppdatert: 03.01.2021

Offentleg og kvalitetssikra
RYDDE: Det føles godt å prate med noen når du ikke har det greit eller trenger å rydde opp i tankene dine - enten det er stort eller smått. Illustrasjon: ung.no

Fakta

Det vanskeligste med å snakke om noe vondt er ofte det å starte samtalen. Et tips er å si nettopp det: «Jeg må fortelle noe jeg synes er litt vanskelig å snakke om».

Hvis du vil, kan du også be om å gå en tur med personen du skal snakke med. Mange synes det er lettere.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)

Er det vanskelig å være hjemme?

Hvis hjemmet ditt ikke føles som et bra sted å være, kan det være du og familien din trenger hjelp. Her får du råd til hva du kan gjøre.

Trist jente.

Opplever du vold hjemme?

Er hjemmet ditt er et sted der du er redd, må være på vakt og passe på hva du sier og gjør? Sånn skal det ikke være.

Ensom jente i vindu (www.unsplash.com)

Hvordan kan jeg hjelpe en venn som har det vanskelig?

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Eller har en venn fortalt noe til deg som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

To jenter som sitter sammen i en hengekøye.
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente