Ønsker du å bytte klasse?

Det kan være skummelt å begynne på ny skole. Kanskje kjenner du ikke så mange i klassen, eller bestevennen din er i parallellklassen. Det hadde vært fint å bytte klasse... eller?

Klasserom (colourbox.com)
BYTTE: Du har ikke krav på å bytte, men du kan søke skolen din om å få bytte klasse dersom du har gode grunner for å bytte.

Å begynne i ny klasse på en ny skole kan være veldig spennende, særlig om man ikke kjenner så mange fra før. Men ta det med ro - som regel vil det bare ta litt tid før du får nye venner i klassen.

Du er sikkert ikke den eneste som kan føle seg litt alene i starten, og som kunne ønske seg å komme i klasse med flere du kjenner.

Rett til å bytte klasse?

Skolen skal legge til rette for at du trives, uavhengig av hvilken klasse du går i.

Klassebytte er ikke noe du har krav på, men dersom du skulle komme til å mistrives veldig i en klasse, kan du søke skolen om å få bytte klasse.

Opplæringsloven slår fast at du skal trives på skolen, så ved sterk mistrivsel kan du bruke §9a-3 i opplæringsloven som argument for å få bytte klasse.

Dersom du selv etter en tid ikke kjenner noen og mistrives sterkt, kan du altså søke om å få bytte klasse. Siden det er skolene som setter opp klasselistene, må du ta opp spørsmål om klassebytte med ledelsen på skolen.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 13.11.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Klasserom (colourbox.com)
BYTTE: Du har ikke krav på å bytte, men du kan søke skolen din om å få bytte klasse dersom du har gode grunner for å bytte.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ti tips for et bedre klassemiljø

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din.

Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Spiller bordtennis på skolen (colourbox.com)
Aktuelt

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)

Angrer du etter ”one-night stand” og tilfeldig sex?

Har du opplevd å ha sex med noen uten at det ble noe mer? Du er ikke alene. Tilfeldig sex, eller "one-night stand", er relativt vanlig.

Jenter sitter i senga og angrer (colourbox.com)

Slik takler du stress

Det er tungt for kroppen å være stressa over lang tid. Derfor er det lurt å lære seg teknikker for å mestre det.

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)