Fem tips til den første tiden på ny skole

Mange kjenner på sommerfugler i magen når de skal begynne på ny skole. Her er noen gode tips fra ungdomsredaksjonen til hvordan du kan finne deg til rette i et nytt miljø.

Sist oppdatert: 31.07.2023 Av: ungdomsredaksjonen ung.no.

Elever som går gjennom en gang på skolen
NERVØS? Ofte blir skolebyttet mye bedre enn man har trodd på forhånd. Foto: Colourbox

Det er vanlig å grue seg litt for det å møte en helt ny skole, nye klassekamerater du ikke kjenner fra før, nye lærere, nye fag og andre krav enn man er vant med.

Ofte blir bytte av skole mye bedre enn du først trodde.

Det er mange tanker og spørsmål som kan vekke nervene i forkant av skolestart, i hovedsak fordi du ikke vet helt hva som kommer til å skje. Det å være forberedt på hva du går til letter på nervøsiteten, og vil gjøre den første tiden på ny skole til en god opplevelse.

5 tips til den første tiden på ny skole

  • Gjør en innsats for å bli kjent med nye mennesker allerede fra starten av. Vær imøtekommende og hils på alle de nye klassekameratene dine fra dag én. Den første tiden blir mye mindre skummel om du har blitt kjent med noen i klassen.
  • Husk også at det er flere som starter uten å kjenne noen, og at alle er innstilt på å få nye venner. Det er ikke skummelt å ta kontakt med folk.
  • Følg med på hva som blir gitt av beskjeder slik at du slipper å bli nervøs fordi du ikke vet hva som kommer til å skje de første dagene. Det å ha et program foran seg hjelper på sommerfuglene.
  • Vis interesse og vær aktiv i timene. På den måten vil lærerne få et godt inntrykk av deg tidlig i skoleåret. Det kan komme godt med senere.
  • Jobb litt aktivt for å få i gang klassemiljøet. Foreslå sammenkomster i parken, eller hva med en klassefest? Et godt klassemiljø er nøkkel til en god skolehverdag.

De første skoledagene

Den aller første dagen går som oftest med til praktiske ting, som utdeling av timeplan, introduksjon av fadderklasse (hvis skolen har fadderordning), omvisning i skolebygget, og å hilse på dine nye klassekamerater og møte kontaktlæreren.

Det kan ta noen dager å bli ordentlig kjent med de nye klassekameratene dine. Dere har hilst på hverandre, men kanskje ikke hatt tid til å prate sammen. Fra dag to er de fleste skoler i gang med vanlige timer, og man får muligheten til å bli bedre kjent med klassekamerater i friminuttene. For mange blir det mer naturlig å prate med dem nå enn den første dagen.

Ny på videregående skole

Hvis du nettopp har startet på videregående skole, er det også vanlig at det arrangeres ulike sosiale sammenkomster som gir førsteklassingene gode muligheter til å bli bedre kjent med hverandre. Man drar gjerne på utflukter, har aktivitetsdager og lignende.

Det blir også satt i gang ting utenfor skoletiden, for eksempel fadderturer med andreklassingene, og klassefester. Sistnevnte er selvsagt litt opp til deg selv og dine nye medelever å få satt i gang om dere ønsker det.

Det å få til noe utenfor skolen er en kjempefin måte å bli bedre kjent på.

Hvordan er nivået?

Det er ikke bare det sosiale som kan virke nytt og skummelt når man begynner på en ny skole. Mange er spente på hvordan det faglige nivået blir. Vil du greie å henge med i timen? Og får du de karakterene du ønsker deg?

De fleste bekymrer seg uten grunn. Det er viktig å huske at alle de nye lærerne dine vet at mye er nytt for deg og de andre elevene. De første ukene bruker lærerne tid på å få alle til å henge med, før de gradvis begynner å bygge på med nytt stoff.

Gjør du en innsats fra starten av, vil du ha god mulighet til å gjøre det bra i fagene også. Lærerne er der for at du skal lære, men husk at de også skal hjelpe deg med å prestere best mulig.

Lag rutiner

Det tar ikke så lang tid å opparbeide seg rutiner. Du vil nok raskt komme inn i en flyt hvor du føler at du har kontroll på skolehverdagen. Da vet du hvilken buss du må ta for å rekke skolen, hvor plassen din er, og hvem det er enkelt å slå av en prat med.

Dette vil hjelpe deg med å føle at du passer inn, og dermed blir du også mindre nervøs. Dette kommer til å gå kjempefint, lykke til!

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Elever som går gjennom en gang på skolen
NERVØS? Ofte blir skolebyttet mye bedre enn man har trodd på forhånd. Foto: Colourbox

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?