Hopp til hovedinnholdet

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Her har vi samlet flere spørsmål og svar slik at du får en bedre oversikt over dine rettigheter.

Offentlig og kvalitetssikret
Mann holder opp skilt med

Hvorfor har vi elev- og lærlingombud?

Du som er lærling, lærekandidat eller elev i videregående skole har mange rettigheter. Ombudene for elever og lærlinger er til for å gi elever og lærlinger svar på spørsmål, samt hjelpe til i vanskelige situasjoner. På elevombudene.no finner du en oversikt over alle elev- og lærlingombudene vi har. Ombudene arbeider med elever i både private og offentlige skoler. Under kan du se hvilke emner elev- og lærlingombudene jobber med. Du kan også lese mer om disse emnene på elev- og lærlingombudet i Oslo sine nettsider.

  • Rettigheter i offentlig skole.
  • Rettigheter i privat skole.
  • Slik klager du.
  • Brevmaler.
  • Lenker til relevante sider.
  • Lærling.
  • Elevråd.

Se spørsmål som er besvart av Elev- og lærlingombudene her: ung.no/oss.

Urimelig lærer. Hva kan jeg gjøre?

SPØRSMÅL

Jeg blir 17 år i år. Skole har aldri vært noe problem. Ikke ang anmerkninger eller noe slikt. Før jeg fikk denne nye læreren, som SETTER ANMERKNING FOR TING JEG HAR GJORT! Jeg kommer ingen vei med det, for hun nekter å høre på hva jeg sier, og samme med kontaktlærern min. Nå sitter jeg her med 17 anmerkninger, gråter, og skjønner ingenting! Og tro meg... Jeg er ikke den eneste som blir behandlet sånn her av denne læreren. Hva skal jeg gjøre for å bli kvitt disse anmerkningene og få lærerne til å forstå at vi ikke lenger kan ha denne læreren? Jeg kan helt ærlig ikke gå sånn her i 2 1/2 år til... Jeg har ingen anelse om hva jeg skal gjøre, hjelp!!

SVAR

Hei! Om du føler deg urettferdig behandlet på skolen er det viktig at du sier i fra. Se artikkelen under for mer informasjon om hvordan du skal gå frem.

Jeg synes du skal ta kontakt med elev- og lærlingombudet i fylket du bor i. Da kan du forklare situasjonen din nærmere, og elevombudet kan gi deg mer spesifikke råd om hva du burde gjøre. Om du går inn på denne nettsiden kan du finne frem til riktig elevombud. Om det ikke finnes et elevombud i fylket ditt kan du sende en mail til elevombudet i Oslo, så kan vi ta det derfra.

Vennlig hilsen Elev- og lærlingombudet

 

Hvordan kan jeg gjøre skoledagen bedre?

SPØRSMÅL

Jeg går første året restaurant og matfag på vgs, men jeg lærer ingenting. Vi har tre dager i uka hvor vi lager forskjellig mat på kjøkkenet, og de siste tre ukene har vi vært ni dager på kjøkkenet. Men alt jeg har fått lov til å gjøre er å lage salat, skrelle poteter og stå i oppvasken, men de andre elevene i klassen får lov til å lage middag, desserter og alt mulig. Lærerne har ingen god unnskyldning på hvorfor jeg ikke får noe mer å drive med. De bare trekker på skuldrene, og sier at jeg skal gjøre det jeg får beskjed om å drive med. Jeg får bare sånne enkle greier som tar kanskje tretti minutter ( hvis jeg er heldig) og så blir jeg gående og kjede meg resten av skoledagen i påvente av at vi kan gå for dagen. Jeg har prøvd å prate med lærere mange ganger, men dem bryr seg ikke. En gang prøvde jeg å fortelle rektor at jeg ikke lærer noe, men han sa at jeg skulle ta det opp med lærerne mine. Dessuten er rektor ganske opptatt hele tiden, så jeg får ikke snakket så mye med ham som jeg egentlig ønsket. Jeg gidder ikke kaste bort mer tid på vgs hvis jeg må tulle bort to hele år på dette tullet. Noen gode forslag til hvordan jeg kan gjøre skoledagen bedre ?

SVAR

Hei, flott at du tar kontakt!

Det er flott at du allerede har forsøkt å snakke med lærerne dine om dette. Skolen har en plikt til å gi alle elever opplæring i tråd med læreplanene i fag, og til å gi elevene tilpasset opplæring i tråd med deres forutsetninger og evner.

Jeg synes det er synd at skolen ikke har tilrettelagt mer for deg. Når du sier i fra at du ønsker mer utfordringer og andre oppgaver, så er det normalt ikke noe problem å få til. Hvis du ikke har flere på skolen som kan hjelpe deg, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med elev- og lærlingombudet i ditt fylke. Jeg har ansvar for Sør-Trøndelag, men du kan finne oversikt over alle fylkene med elevombud på www.elevombudene.no

Vennlig hilsen Elev- og lærlingombudet

 

Har jeg rett på tilrettelegging pga psykiske problemer?

SPØRSMÅL

Hei Jeg er en jente på 14 år og går i 10 klasse. Jeg sliter både psykisk (angst og depresjon) og fysisk som går veldig inn på meg i skolehverdagen og jeg sliter på skolen. Jeg klarer ikke konsentrere meg, jeg gråter hele tiden, er utrolig sliten og greier ikke være sammen med folk på skolen. I alle friminutter sitter jeg aleine (mitt valg, jeg har venner jeg kan være sammen med hvis jeg vil, men jeg orker ikke). Spørsmålet mitt er egentlig ; har jeg rett på tilrettelegging på skolen ? kortere skoledager f.eks ?

SVAR

Hei, flott at du tar kontakt!

Som elev har du rett på et skolemiljø hvor du kan trives, lære og føle deg trygg. Hvis det er noe ved skolen eller skolemiljøet som gjør at du blir syk, så må skolen ordne opp i det. Det eneste du må gjøre er å si fra til læreren din hva som er problemet.

Hvis det ikke er noe på skolen som gjør at du blir syk, har skolen fremdeles en plikt til å gi tilpasset opplæring til deg som elev. Det handler ikke om kortere skoledager, men at læreren ser hva du mestrer og hva du blir mer syk av, og forsøker å ta hensyn til det så langt som det er mulig.

Hvis du på grunn av psykisk eller fysisk sykdom ikke greier å følge den vanlige opplæringen, så har du rett på spesialundervisning. Det kan dessverre være en ganske lang prosess, så ikke forvent at det kommer en løsning med en gang. Hvis du tror at du ligger i denne gruppen, bør du og foreldrene dine be om et møte med skolen så raskt som mulig, slik at denne prosessen kommer i gang.

Lykke til!

Vennlig hilsen Elev- og lærlingombudet

 

Har lærere lov til å gi lekser dagen før de skal gjøres?

SPØRSMÅL

Har lærere lov til å gi lekser dagen før de skal gjøres? F.eks. å gi lekser på en torsdag og de skal være ferdig gjort til fredagen.

SVAR

Hei, flott at du tar kontakt!

Ja, det står ingenting i loven om at lærere ikke kan gjøre dette. Utdanningsdirektoratet, som bestemmer hvordan loven skal tolkes, har skrevet litt om hvilke regler som gjelder for bruk av lekser. Du kan lese hva de har sagt her.

Vennlig hilsen Elev- og lærlingombudet

Hvem kan vi klage til når vi ikke er fornøyd med undervisningen?

SPØRSMÅL

Jeg er en jente på 18 år som nettopp har gått inn i siste halvår på videregående skole. Jeg sliter veldig i matte og jeg har fått stryk på karakterkortet det første halvåret nå. Grunnen til dette tror jeg at vi har mangel på lærere. Vi har en mattelærer som er der mens han underviser, og etter dette går han ut av klasserommet for å hjelpe en elev som trenger ekstra oppfølging. Dermed blir 25 andre elever sittende uten lærer eller hjelp. I tillegg er ikke akkurat læreren verdens beste til å lære bort heller når han er i timene. Spesielt nå som matten er veldig vanskelig og selv elevene med toppkarakterer sliter, er dette et problem. Det er nok ikke læreren sin feil, men vi har virkelig behov for en lærer til. Dette skjønner dessverre ikke skolen. Jeg er veldig redd for å stryke neste halvår også og dermed ikke få vitnemål. Jeg lurer på hvordan vi kan løse dette problemet? Hvem kan vi si ifra/klage til?

SVAR

Hei, flott du tar kontakt!

For meg så høres dette ut som bemanningsproblemer og innsparinger.

Skolen er ansvarlig for å gi elevene en forsvarlig opplæring etter opplæringsloven. Jeg er av den oppfatning at skolen bryter loven dersom bemanningsproblemer går ut over elevens rett til opplæring i forhold til de fastsatte fag- og timefordeling i læreplanverket for kunnskapsløftet.

Gjennom opplæringsloven § 3-4 Innhald og vurdering i den vidaregåande opplæring og forskriftene § 1-3 vidaregåande opplæring har elevene rett på et timetall fastsatt i læreplanen. Når dere blir sittende uten lærer gjentatte ganger, mener jeg at dere ikke får den opplæringen dere har krav på etter lærerplanen for fagene.

Dere må i første omgang klage til skolen. Gir ikke skolen dere medhold i klagen, kan dere klage videre til Fylkesmannen i ditt fylke. Bruk gjerne elev- og lærlingombudet i ditt fylke for å hjelpe dere.

Vennlig hilsen Elev- og lærlingombudet

Skolen har beslaglagt mobilen min, og foreldrene mine må hente den. Er det lovlig?

SPØRSMÅL

Jeg brukte telefonen i en time på skolen, siden det står i skolen sine regler at det ikke er lov med telefonbruk i skoletiden så beslagla læreren telefonen min. Da jeg gikk til lærerkontoret på slutten av dagen for å få ut telefonen min så møtte jeg læreren som beslagla den og hun sa til meg: At jeg må komme med foreldrene mine og hente telefonen etter skoletid siden telefonen min hadde blitt beslaglagt et par ganger før. Er det lov å holde igjen telefonen min etter skoletid?

SVAR

Flott at du tar kontakt!

Jeg har svart på dette spørsmålet mange ganger tidligere, dessverre er det mange skoler som bryter loven på denne måten. Se på disse lenkene.

http://www.ung.no/oss/mobil/81228.html

http://www.ung.no/oss/skolen/eiendel/92322.html

Barneombudet har også uttalt seg om saken.

Lykke til!

Vennlig hilsen Elev- og lærlingombudet

Kilde: elevombudene.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Spørsmål og svar

Eksamen i Vg3
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Nynorsk er et trekkfag på lik linje som resten av programfagene. Det vil si at det er kun et antall elever som k...
Hvor mye tjener en lærling i tømrer og rørlegger
Hei! Takk for ditt spørsmål! Lønn Gjennomsnittslønna for rørleggere/tømrer i Norge er 441 600 kr - 460 000, men startlønn er oftest en del la...
Hva skjer om jeg stryker på fagprøven?
Hei Det var mye bekymringer på en gang, og om noe som kanskje ikke blir en problemstilling en gang. Ikke tenk for langt frem, konsentrer deg om en ...
Lønn som lærekandidat
Hei Så bra at du tar kontakt. Ettersom du beskriver at du ikke får fagbrev men kompetansebevis tar jeg utgangspunkt i at du ikke skal bli lærling...
For dyrt å reise til skolen.
Hei!Du har dessverre ikke rett til reisestipend i fra Lånekassen, siden avstanden er for kort. Vennlig hilsen Lånekassen i samarbeid med ung.no...
Kan bedriften sette meg til å jobbe alene som lærling?
Hei Takk for spørsmålet! Ja, du kan gjerne jobbe noe alene som lærling. Det er naturlig at en erfaren lærling jobber mer og mer alene etterhvert...
Har jeg krav på smusstillegg?
Hei Det er ingen som etter lovverket har krav på smusstillegg. Slik type tillegg i lønn er en avtalesak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, eller ...
Jeg har levert falsk legeerklæring
Hei Straff for å forfalske en legeerklæring Å forfalske en legeerklæring kan være straffbart etter straffeloven og vil mest sannsynlig bli mel...
Har jeg dyskalkuli?
Hei Takk for spørsmålet ditt.  Dyskalkuli eller tallblindhet er en samlebetegnelse på spesifikke lærevansker i matematikk. Dyskalkuli er ...
Elever og lærere mober meg, hva bør jeg gjøre?
Hei Så leit å høre at du blir mobbet på skolen og at du ikke blir inkludert. Det du skriver er veldig alvorlig. Du opplever at du både blir mobbe...
Kan jeg droppe ut av ungdomsskolen? 
Hei.  Takk for ditt spørsmål! Det er synd å høre du ikke trives på skolen. Du forteller at lærerne behandler deg annerledes og karakterene din...
Jeg jeg bor her i Nordland. Jeg skal flytte i nærheten av Oslo.
Hei jente 16 år Det er forståelig at det kan virke litt skummelt og skremmende å flytte til an annen by. De fleste av oss knytter oss til det sted...
Redd for å ikke få læreplass. Kan NAV hjelpe meg? 
Hei, og takk for ditt spørsmål!  Elever, lærlinger og studenter skal i utgangspunktet ikke få støtte fra NAV, da Lånekassen skal være deres p...
Er lærling som bilmekaniker, men har valgt feil. Hva skal jeg gjøre? 
Hei, og takk for ditt spørsmål.  Det er synd å høre at du føler du har valgt feil. Det er dessverre vanskelig for meg å komme med et konkret ...
Kan jeg som lærling få sparken?
Hei Takk for din henvendelse! Det er ikke noe moro å gå å tenke på dette hele tiden! Sånn skal du ikke ha det. Ja, lærlinger kan bli sagt opp...
Hvilke rettigheter har man som lærling hvis man har barn? Og kan man få støtte fra Lånekassen?
Hei Ja, som lærling kan du få støtte fra Lånekassen, men hva du kan få henger sammen med inntekt, bosituasjon osv. Du kan lese mer om det her: h...
Han tar meg på rompa og puppene!
Hei jente  (14) Dette er ikke greit og ikke noe du skal godta. Dette er seksuell trakassering og er ikke lov. Det er derfor viktig at du sier i fra t...
Syk som student. Hvilke rettigheter har jeg?
Hei Så bra du tar kontakt med ung.no Studenttilværeslen er sårbar i forhold til økonomi. En har som student akkurat nok midler til å klare seg ...
Bli lærling eller ta påbygg? 
Hei Det er vanskelig for meg å svare på hva som er rett for deg å gjøre. Med generell studiekompetanse kan du når som helst søke høyere utdan...
Søke læreplass uten ungdomsrett.
Hei Så bra at du tar kontakt. Det er heldigvis ingen aldersgrense på å søke læreplass. Du kan søke læreplass gjennom hele året, og din alder ...
Se alle