Råd til muntlig eksamen

Det er vanlig å bli nervøs. Jobb med å finne en strategi for hvordan du kan takle dine egne nerver, dersom du frykter at de skal påvirke resultatet på eksamen.

Jente står foran en forsamling og skal presentere leksene sine (Foto: colourbox.com)
NERVER: Mest sannsynlig blir du nervøs, det skal du bli foran en viktig jobb. Men hvis nervene tar overhånd kan det være lurt å legge seg noen konkrete strategier.

Det er en vanlig for mennesker med eksamensangst å tenke «jeg må ikke bli så nervøs, det takler jeg ikke». Dette er ikke en særlig god strategi, for det gir deg ingen klare oppgaver å holde deg fast i. Og mest sannsynlig blir du nervøs, det skal du bli foran en viktig jobb.

Forslag til strategier:

1. Øv på en pusteteknikk. Pust dypt inn, helt nederst i magen og slipp lufta sakte ut.

2. Øv på å se på sensor. Bruk en venn eller en mamma eller en pappa til å øve deg. Mange nervøse låser blikket ned i bakken. Da står man i fare for å se uinteressert ut og du kan gå glipp av oppmuntrende blikk og smil fra sensor. Husk, de vil deg vel!

3. Øv på å smile selv om du er nervøs. Et smil viser at du bryr deg og er engasjert, og skaper velvilje hos sensor.

4. Øv på å formulere deg muntlig fra ulike tema hjemme. Så blir hjernen din vant med å hente fram informasjon samtidig som du snakker.

5. Tenk gjennom hvordan du kan formulere deg dersom du ikke forstår et spørsmål. For eksempel; kan du gjenta det spørsmålet på en annen måte?

6. Husk at det er lov å be om tid til å tenke. Se om du kan finne en måte å formulere deg på som gir deg tid til å tenke litt ekstra.

7. Hvis du er veldig plaget av nervøsitet; si noe sånn som at «jeg er fryktelig nervøs nå, for jeg vil så gjerne gjøre det bra, jeg trenger bare litt tid til å samle meg». Dette, kombinert med øyekontakt og smil, vil gjøre det lettere for sensor å ta hensyn til deg.

Eksamensangst

Det er ingen entydig forklaring på hvorfor noen føler seg satt ut av eksamensnerver, mens andre tar det på strak arm. Stiller du veldig høye krav til deg selv? Da kan det føre til mer nerver. Opplever du at nervene i forkant av eksamen påvirker resultatene dine? Vi har samler andre generelle tips i artikkelen under.

Skrevet av SiO Helse i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 29.04.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Jente står foran en forsamling og skal presentere leksene sine (Foto: colourbox.com)
NERVER: Mest sannsynlig blir du nervøs, det skal du bli foran en viktig jobb. Men hvis nervene tar overhånd kan det være lurt å legge seg noen konkrete strategier.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Råd til deg som sliter med eksamensangst

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Jente sitter på eksamen.
Aktuelt

Har du hatt en kjip opplevelse i møte med helsetjenesten?

Visste du at du kan få gratis hjelp? Pasient- og brukerombudet svarer på hvilke rettigheter du har og gir råd når kontakten med helsevesenet ikke ble helt som du trodde.

Forelsket i den samme som bestevennen din?

Det kan fort bli problemer når bestevennen din er forelsket i den samme som deg. Skal du ta hensyn til bestevennen og droppe forelskelsen...eller?

To gutter og en jente venter på bussen (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no