Hvorfor er det aldersgrenser på spill?

Lurer du på hvorfor noen spill har høyere aldersgrense enn andre? Eller hva symbolene på spillet betyr?

BESKYTTER: Aldersmarkeringen handler ikke om hvor vanskelig spillet er, men om innholdet kan være skadelig for barn og unge. Foto: PEGI

Merkeordningen på dataspill er et system som skal gi deg som kjøper spill i butikk eller spiller på nett enkel informasjon om spillet passer for deg eller ikke. Aldersmerkingen forteller ikke hvor vanskelig spillet er å spille, men sier noe om hva slags innhold som eventuelt kan være uheldig for deg.

PEGI har også laget en video som forklarer (på engelsk) hvordan aldersgrenser på spill settes.

Aldersmerking

Aldersmerkingen 3+, 7+, 12+, 16+ og 18+ forteller om et spill inneholder elementer som kan være skadelig for barn og unge. Du kan lese mer om spillenes merking på pegi.info (Pan European Game Information).

3 år: Spillet vurderes som harmløst, men det kan likevel være for vanskelig for små barn.

7 år: Spillet kan virke skremmende på mindre barn.

12 år: Spillet kan inneholde ufint språk og voldsskildringer.

16 år: Spillet kan inneholde voldsskildringer der man f.eks. kan se blod, forherligelse av kriminalitet, oppfordring til bruk av tobakk og alkohol, og erotikk eller samleie.

18 år: Spillet kan vise realistisk vold mot forsvarsløse mennesker og dyr. Vær spesielt oppmerksom på spill som er merket 18+, da disse kan virke skremmende på mange. Spillet kan også inneholde pornografi, voldtekt eller seksuelle trusler, detaljerte beskrivelser av hvordan straffbare handlinger kan utføres, forherligelse av ulovlig narkotikabruk, og rasisme, etnisk eller religiøs diskriminering.

Hva betyr innholdsikonene?

I tillegg til aldersmerket, beskrives ofte et spill med ett eller flere av ikonene under. Ikonene beskriver om spillet inneholder f.eks. grovt språk, rusmidler og så videre. Spill som er merket med aldersgrense 3 år har ingen innholdsikoner på baksiden.

Vold (Violence): Spillet inneholder voldsskildringer.

Rusmidler (Drugs): Spillet kan vise hendelser eller situasjoner der rusmidler (alkohol, narkotika osv) blir brukt.

Grovt språk (Bad language): Spillet kan inneholde verbalt eller skrevet språk av en grov art, med for eksempel banning.

Diskriminering (Discrimination): Spillet inneholder skildringer av, eller materiale som kan oppmuntre til, diskriminering.

Redsel (Fear): Spillet kan vekke redsel eller virke skremmende på mindre barn.

Sex og nakenhet (Sex): Spillet skildrer nakenhet og/eller seksuell atferd eller seksuelle hentydninger.

Gambling: Spill som oppmuntrer til gambling/pengespill.

Kjøp i spillet (In-game purchases): Spillet inneholder mulighet for kjøp med faktiske penger

Har du strenge foreldre?

Lar ikke foreldrene dine spille de spillene du ønsker? De har både rett og plikt til å nekte deg å spille spill de mener ikke er bra for deg. Men kanskje nekter de deg å spille fordi de ikke kjenner spillet godt nok?

Hvis du viser dem litt hva spillet går ut på, f.eks. ved å vise til noen klipp på YouTube, så får de et bedre bilde av hva det går ut på. Kanskje de innser at spillet ikke er så farlig som de først trodde, og at de skjønner mer hvorfor du har glede av det.

Hvor mye kan du spille?

Er dette et tema dere er uenige om? Du kan tipse dem om tjenesten snakkomspill.no. Der finner de informasjon om hvordan dere kan prate om dette, og hvordan dere kan lage avtaler om spilling.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 20.10.2019

Offentlig og kvalitetssikret
BESKYTTER: Aldersmarkeringen handler ikke om hvor vanskelig spillet er, men om innholdet kan være skadelig for barn og unge. Foto: PEGI
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sjekk om du spiller for mye

Lurer du på om du er spillavhengig? Her er rådene for deg som spiller for mye.

Snu spilling til noe positivt hjemme

Spill er moro, men det er ikke like moro når det blir et tema for krangling hjemme. Her er noen tips til å gjøre spilling til noe foreldrene dine er mer positive til.

Mobil med FIFA (foto: ung.no)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)