Hvorfor er det aldersgrenser på spill?

Lurer du på hvorfor noen spill har høyere aldersgrense enn andre? Eller hva symbolene på spillet betyr? Her får du svar.

Sist oppdatert: 26.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Illustrasjon av to spillkontroller og aldersgrenser
BESKYTTER: Aldersmarkeringen handler ikke om hvor vanskelig spillet er, men om innholdet kan være skadelig for barn og unge. Illustrasjon: ung.no

Merkeordningen på dataspill skal gi deg rask informasjon om et spill passer for deg eller ikke – enten du kjøper det i butikk eller spiller på nett.

Aldersmerkingen forteller ikke hvor vanskelig spillet er å spille. Det forklarer bare hva slags innhold som eventuelt kan være uheldig for deg.

Hva betyr de ulike aldersgrensene?

Aldersmerkingen 3+, 7+, 12+, 16+ og 18+ forteller om et spill inneholder elementer som kan være skadelig for barn og unge. Du kan lese mer om spillenes merking på pegi.info (Pan European Game Information).

Illustrasjoner av de ulike aldersmerkingene som finnes i spill: 3 år, 7 år, 12 år, 16 år og 18 år

3 år: Spillet vurderes som harmløst, men det kan likevel være for vanskelig for små barn.

7 år: Spillet kan virke skremmende på mindre barn.

12 år: Spillet kan inneholde ufint språk og voldsskildringer.

16 år: Spillet kan inneholde voldsskildringer der man for eksempel kan se blod, forherligelse av kriminalitet, oppfordring til bruk av tobakk og alkohol, og erotikk eller samleie.

18 år: Spillet kan vise grov vold, tilsynelatende formålsløs dreping eller vold mot forsvarsløse karakterer – som kan virke skremmende på mange. Spillet kan også inneholde pornografi, voldtekt eller seksuelle trusler, detaljerte beskrivelser av hvordan straffbare handlinger kan utføres, forherligelse av ulovlig narkotikabruk, og rasisme, etnisk eller religiøs diskriminering.

Hva betyr symbolene?

I tillegg til aldersmerket, beskrives ofte et spill med ett eller flere av symbolene under. De skal forklare om spillet inneholder for eksempel grovt språk, rusmidler og så videre.

Illustrasjon av symboler som brukes i spill for å vise om spillet inneholder grovt språk, vold, rusmidler, diskriminering, frykt, sex og nakenhet, gambling og kjøp i spillet

Vold (Violence):
Spillet inneholder voldsskildringer.

Rusmidler (Drugs):
Spillet kan vise hendelser eller situasjoner der rusmidler (alkohol, narkotika og lignende) blir brukt.

Grovt språk (Bad language):
Spillet kan inneholde verbalt eller skrevet språk av en grov art, som for eksempel banning eller seksuelle uttrykk.

Diskriminering (Discrimination):
Spillet inneholder skildringer av, eller materiale som kan oppmuntre til, diskriminering.

Frykt (Fear):
Spillet kan vekke redsel eller virke skremmende på mindre barn.

Sex og nakenhet (Sex):
Spillet skildrer nakenhet og/eller seksuell atferd eller seksuelle hentydninger.

Gambling:
Spill som oppmuntrer til gambling/pengespill.

Kjøp i spillet (In-game purchases):
Spillet inneholder mulighet for kjøp med faktiske penger

Får du ikke spille det du ønsker?

Lar ikke foreldrene dine spille de spillene du vil? Fram til du er myndig (18 år), har de både rett og plikt til å nekte deg å spille spill de mener ikke er bra for deg. Men det kan jo også hende de nekter deg å spille fordi de ikke kjenner spillet godt nok?

Hvis du viser dem litt hva spillet går ut på, for eksempel ved å vise til noen klipp på YouTube, kan de få et bedre bilde av hva det går ut på. Kanskje innser de at spillet ikke er så farlig likevel, og skjønner mer hvorfor du har ønsker å spille det.

Les gjerne denne artikkelen på ung.no også for flere tips:

Illustrasjon av to spillkontroller og aldersgrenser
BESKYTTER: Aldersmarkeringen handler ikke om hvor vanskelig spillet er, men om innholdet kan være skadelig for barn og unge. Illustrasjon: ung.no

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?