Sjekk om du spiller for mye
Lurer du på om du bruker for mye tid på gaming? Kanskje ønsker du å begrense spillingen din, eller slutte helt? Da kan denne artikkelen være til hjelp.
Sist oppdatert: 29.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no
Det er fint å tenkte over tidsbruken sin, og ønske å kutte ned på spillingen – da er man allerede godt i gang med å gjøre noe med det.
Men det å bruke mye tid på gaming, trenger ikke automatisk å bety at man har et problem. Det er først når spillingen går ut over andre ting i hverdagen, at varsellampene bør lyse:
Tegn på at spillingen har blitt et problem
- Du slutter med andre aktiviteter.
- Du kutter ut sosialt samvær med venner og familie.
- Du skulker skolen, dropper lekser, prøver og eksamener.
- Du spiller om natta og sover om dagen.
- Du prøver å slutte eller trappe ned uten å få det til.
- Du krangler med familien din om spillingen.
- Du får nye, usunne matvaner, eller spiser mer eller mindre enn før.
I denne videoen forklarer Andreas Hedemann fra Nerdelandslaget hva man bør være obs på når man gamer:
Hvordan kan jeg spille mindre?
Av og til kommer ting litt ut av kontroll, og kanskje har du kommet til et punkt der spillingen tar for stor plass i livet.
Bare det at du føler at du spiller for mye, og ønsker å trappe ned eller slutte, gjør det mye lettere!
- Legg opp dagene dine slik at du må gjennomføre andre aktiviteter først, for så å eventuelt spille en avgrenset tidsperiode på slutten av dagen.
- Prøv deg fram med små forandringer først. Du kan prøve å være spillefri én dag, eller spille et annet sted enn der du vanligvis spiller.
- Snakk med noen om det! Fortell om at du skal kutte ned på spillingen til noen som er viktig for deg.
- Minn deg selv på hvorfor du vil slutte. Skriv gjerne ned en liste over grunner til at du vil gjøre forandringer.
- Sett en dato for når endringen skal skje. Det bør ikke være for langt fram i tid.
- Fyll tiden din: Når du slutter å spille får du mye tid til overs. Det blir lettere å holde seg unna spillingen hvis du fyller tomrommet med andre aktiviteter. Har du andre fritidsinteresser du kan ta opp, eller er det venner som du ikke har sett på lang tid?
- Gi deg selv belønninger! Dette kan du få hjelp til av de hjemme. Unn deg selv et kinobesøk, noe godt å spise, eller noe annet du liker godt hvis du klarer å la være å spille i en uke.
Be foreldre eller andre om hjelp
Det er ikke alltid like lett å kutte ned alene, og det kan derfor være lurt å be foreldre eller andre du stoler på om hjelp til å begrense spillingen din. Fortell dem hvordan du har det, og legg en plan sammen med dem for hvordan du skal kutte ned.
Er det ingen hjemme som følger opp hvor nye du spiller? I så fall er det enda viktigere at du selv klarer å sette noen grenser. For det er mulig.
Hvis du har lyst til å snakke med noen som har god kunnskap, kan du ringe eller chatte anynoymt med Hjelpelinjen for spilleavhengige eller Spillavhengighet Norge.
Åpen
Åpen