Høgskole, universitet eller privatskole?

Lurer du på hvilken skole som har akkurat den utdanningen du har lyst til å ta? Og hvordan undervisningen på de ulike skolene varierer? Da bør du fortsette å lese.

Jente på forelesning (www.colourbox.com)
MANGE MULIGHETER: Når du skal velge mellom universitet, høyskole eller privatskole, er det lurt å velge den utdanningen du er mest motivert for.

For å finne ut av hva du vil bli eller hva du skal studere, er utdanning.no et bra sted å starte. Her blir du kjent med en rekke yrker og utdannelser du kanskje ikke har tenkt på. Hverdagen i yrkene blir beskrevet, og du får mye god informasjon om hva slags utdannelse som kreves, og hvor du kan få den.

Har du generell studiekompetanse kan du søke høyere utdanning. Valgmulighetene er mange og varierte, og det finnes offentlige universitet og høgskoler, og flere private skoler spredt over hele Norge.

Universitet eller høyskole?

Det er mange likheter og noen forskjeller mellom universitet og høyskole. På høgskolen finner du mer praktiske utdanninger, mens utdanning på universitet er ofte mer teoretiske rettet. Men det finnes også mange unntak.

Det er med andre ord noen forskjeller mellom universitet og høgskole, men det viktigste du må tenke over du skal velge utdanning er hvilken utdanning du ønsker seg, ikke hvor du finner den.

Universitet

 • Det finnest 10 universitet i Norge.
 • Undervisninga skjer som regel i form av forelesninger i store grupper (en lærer/foreleser/professor som snakker), og seminargrupper der studentene snakker om og diskuterer det de har lært på forelesningene.
 • Noe av undervisninga er obligatorisk å være med på, men du står nokså fritt til å legge opp dagene dine selv.
 • På universitetet har de ofte innlevering av oppgaver, og du har som regel eksamen på slutten av hvert semester (vinter og vår).
 • Det er helt opp til deg selv å komme gjennom pensumet, og å studere ved universitetet krever mye selvdisiplin.
 • Med universitetsutdanning får du ikke alltid en konkret yrkestittel, men du får bra kompetanse på ulike felt: Du får kunnskap om det du har lest og lært, du får trening i å tenke analytisk, du får trening i å jobbe målretta, sølvstendig og å ta ansvar for egen læring. Du får også trening i å jobbe med andre personer på ulike prosjekt.
 • Universitetsutdanning gir ofte mange ulike jobbar i etterkant.
 • Noe universitetsutdanninger gir likevel et bestemt yrke når du er ferdig, som for eksempel medisinstudiet (lege) og profesjonsstudiet i psykologi (psykolog).

Høgskoler

 • Det finst mange høgskoler og vitskapelige høgskoler i Norge.
 • Dei fleste utdanningene på høgskoler gir deg en yrkestittel, eller profesjon (et yrke), som for eksempel sykepleier, sosionom, lærer eller fysioterapeut.
 • Noen høgskuler tilbyr mange ulike utdanninger, mens andre igjen tilbyr bare én type, som Norges musikkhøgskole eller Politihøgskolen.
 • Undervisninga er lagt opp som en kombinasjon av forelesninger, oppgaveinnleveringer, prosjekt, praksisperioder og eksamen.
 • Det er litt mer obligatorisk oppmøte på høgskoler enn på universitet, ofte er klassene mindre, og du får ofte tettere oppfølging av lærere/professorer.
 • Det er ofte mye samarbeid med andre studenter, og du leverer ofte flere oppgaver i løpet av året.

Private skoler

Det finnes en rekke private skoler innenfor alt fra hudpleie og make up, til musikk, design, økonomi, markedsføring, journalistikk og så videre. Offentlig utdanning i Norge er gratis, mens det koster penger å være elev ved de private skolene. Sjekk derfor alltid hvor mye studiene koster, samt hva du får for pengene. Det er også viktig å skaffe seg informasjon om hvilke jobbmuligheter man har etter fullførte studier. Ofte er det lurt å ta en prat med tidligere studenter ved skolen, de kan ha gode tips om hvordan det er å være elev ved akkurat den skolen du vurderer.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 24.01.2019

Offentlig og kvalitetssikret
Jente på forelesning (www.colourbox.com)
MANGE MULIGHETER: Når du skal velge mellom universitet, høyskole eller privatskole, er det lurt å velge den utdanningen du er mest motivert for.

Fakta

Du søker utdanning ved offentlige høgskoler og universitet gjennom Samordna opptak. Søknadsfristen er 15. april.

Private skoler har egne søknadsfrister, sjekk skolens nettside for informasjon.

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler.

Mobil med Samordna opptak lått opp (foto: ung.no)

Sjekkliste for deg som vil studere ved privatskole

Blir du kvalifisert for de jobbene du ønsker? Hvor mye koster utdanningen på privatskoler, og hva får du for pengene? Sjekk om skolen kan gi deg den utdanningen du har bruk for.

Gutt sjekker laptopen sin i en park (colourbox.com)
Aktuelt

Ti tips til ting du kan gjøre når du kjeder deg

Det er helt normalt å kjede seg av og til, men det kan føles veldig … kjedelig. Her får du tips til aktiviteter som kan slå i hjel kjedsomheten.

Jente foran PC kjeder seg. (www.colourbox.com)

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Ung.nos flørteskole

Forelsket? Frustrert? I denne artikkelen gir vi deg gode flørtetips som kanskje kan hjelpe deg med å kapre personen du er forelsket i.

Skrevet av ungdomsjournalist Konstanse

Kyss bak en ballong (colourbox.com)