Opptakskrav til høyere utdanning

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge?

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator
OPPTAKSKRAV: Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det vanligste kravet om spesielle fag er forskjellige kombinasjoner av realfag. Foto: Colourbox

For å være kvalifisert for å komme inn på høyere utdanning er det noen krav du må oppfylle. Det er generell studiekompetanse som er det formelle opptakskravet for studier på høgskole og universitet. Du kan få generell studiekompetanse på flere måter, både gjennom de studieforberedende og de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.

Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg. Det kan for eksempel være at du må

 • ha noen spesielle realfag fra videregående skole, eller
 • ha arbeidserfaring i det faget du skal studere, eller
 • bestå en opptaksprøve

Når et studie har spesielle opptakskrav er det fordi det er viktig at du som skal studere har nødvendige forkunnskaper eller har spesielt gode kunnskaper på enkelte områder.

Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse er det vanligste opptakskravet. Med dette er du kvalifisert for å søke på veldig mange forskjellige studier på høgskole/universitet, som for eksempel juss, psykologi, vernepleie eller eiendomsmegling, bare for å nevne noen eksempler. Da er det ikke viktig hvilket utdanningsprogram du har gått på eller hvilke programfag du har hatt, det som betyr noe er hvor gode karakterer du har.

Poenggrenser

Til mange studier er det flere søkere enn det er studieplasser, derfor har studiene poenggrenser.

 • Poenggrensen viser den laveste poengsummen som noen kom inn med i opptaket.
 • En poenggrense er aldri bestemt på forhånd, men avgjøres av antall søkere og poengsummen til de ulike søkerne, i forhold til hvor mange studieplasser det er.

Det er enklere å få gode karakterer i fag du er interessert i. Motsatt kan det være vanskelig å få gode karakterer i fag du egentlig ikke liker så godt, men som noen har sagt er «lure» å ta. Derfor er det så viktig at du tenker på hva du selv er interessert i, hva du får til og hva som motiverer deg.

Er det sant at realfag åpner flere dører?

Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det vanligste kravet om spesielle fag er forskjellige kombinasjoner av realfag. Det er fordi du skal bruke matematikk og andre realfag både under studiene og i yrket etterpå. For å studere medisin er det for eksempel viktig at du har gode kunnskaper i matematikk, fysikk og kjemi før du begynner å studere.

Det er altså riktig at du kan søke på flere studier hvis du velger realfag, men det er viktig å huske at det er studier hvor du skal bruke realfag: Realfagene åpner døra til realfagsstudier.

Du må ikke være superflink i matte og naturfag for å velge realfag på videregående, det viktigste er at du liker og er interessert i disse fagene, og at du kunne tenke deg å bruke dem videre i studier og jobb.

Er det sant at realfag gir ekstrapoeng og høyere snitt?

Det er mulig å få ekstra poeng både for realfag og for språkfag. Du kan til sammen få maksimalt 4 realfag- og språkpoeng som kan legges til karakterpoengene dine. Det er veldig fint å få med seg språk- og realfagspoeng for fag du mestrer, men samtidig er det viktig å ikke se seg blind på disse ekstra poengene.

Husk at det å få gode karakterer har større betydning enn språk- og realfagspoeng alene. For poengsummen din kan det være bedre å få karakteren 5 i P-matte enn karakteren 3 i S-matte, selv om S-matte gir realfagspoeng.

Hvis du ikke aner hva du vil studere senere, bør du først og fremst tenke på hva du liker og hva du er god til. Samme hva du slags utdanning du skal søke på senere, så er det en fordel å ha gode karakterer.

Studier som krever spesielle realfag

På videregående skole tilbys realfag på utdanningsprogrammet Studiespesialisering. Hvis et studie har realfag som opptakskrav inkluderer det alltid matematikk, minimum R1 eller (S1+S2). Her er noen utvalgte eksempler på utdanninger som krever spesielle realfag:

 • Medisin – lege: R1 (eller S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2
 • Odontologi – tannlege: R1 (eller S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2
 • Veterinærmedisin: R1 (eller S1 og S2) og Kjemi 1 og 2
 • Dyrepleie (NMBU: R1 (eller S1 og S2) og R2 eller en fordypning i et annet realfag
 • Informatikk: R1 (eller S1 og S2)

Som en forsøksordning skjerpes opptakskrav til enkelte studier innen informatikk, realfag, natur- og miljøfag fra studieåret 2018/2019 til 2021/2022. Hvis du er interessert i denne type studier er det viktig at du leser mer om det på hjemmesiden til Samordna opptak.

Studier som har andre spesielle opptakskrav

Noen studier har andre spesielle opptakskrav enn krav om realfag, blant annet har det blitt flere studier som har spesielle karakterkrav. Enkelte studier har for eksempel opptaksprøve eller krav om førerkort. Her er noen utvalgte eksempler på studier som har andre spesielle opptakskrav:

 • Grunnskolelærer: Karakteren 3 i norsk, 4 i matematikk, minst 35 skolepoeng
 • Lektorutdanning: Karakteren 3 i norsk, 4 i matematikk, minst 35 skolepoeng
 • Journalistikk (OsloMet): Karakteren 4 i norsk
 • Sykepleie: Karakteren 3 i norsk, 3 i matematikk
 • Politihøgskolen: Karakteren 3 i norsk skriftlig, flere andre opptakskrav
 • Fengselsbetjent: Førerkort klasse B, over 20 år, flere andre opptakskrav
 • Trafikklærer: Førerkort klasse B de siste tre årene
 • Arkitekt(AHO): Opptaksprøve

Hvor finner du oversikt over opptakskrav?

Husk alltid å sjekke opptakskravene hvis det er studier du vurderer å søke på. Bruk hjemmesiden til Samordna opptak for å få oversikt over spesielle opptakskrav. I studieoversikten til Samordna opptak er alle studier merket med en kravkode under «Opptakskrav». Hvis du vet hvilket studie du skal søke på finner du kravet i oversikten. I oversikten over kravkodene finner du alle spesielle opptakskrav som finnes. Du vil også få opp kravkodene i utdanningslistene på utdanning.no, her er journalistikk som et eksempel.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg mangler fag eller poeng?

Det gjøres ikke unntak når det gjelder spesielle opptakskrav, for hvis du ikke oppfyller de spesielle kravene vil du heller ikke være i stand til å gjennomføre studiet.

Som privatist er det mulig å ta fag du mangler, for eksempel realfag. Hvis du trenger hjelp til forberedelser er det mulig å kjøpe opplæring gjennom private tilbud. Det kan også være mulig å ta realfag du trenger på høgskole/universitet, gjennom realfagskurs eller enkeltemner.

Poenggrensene vil variere noe fra år til år, men de sier likevel noe om hvor vanskelig det er å komme inn på et studie. I ordinær kvote kan du forbedre snittet ditt ved å gå opp som privatist i fag du har fra før. Du kan også oppnå tilleggspoeng og alderspoeng. På enkelte studier gis det kjønnspoeng.

På noen studier krever det veldig mye å komme inn. Enten fordi det er omfattende opptakskrav, som til Politihøgskolen, eller at poenggrensen er veldig høy, som til veterinærstudiet. Det betyr at mange som ønsker det, og som sikkert kunne klart det også, aldri får plass på det studiet de ønsker. Bruk tid på å utforske andre alternativ, for det er alltid lurt å ha en plan B.

Skrevet av Veiledningssenteret i Follo

Sist oppdatert: 05.09.2018

Offentlig og kvalitetssikret
En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator
OPPTAKSKRAV: Noen studier har spesielle opptakskrav i tillegg til generell studiekompetanse. Det vanligste kravet om spesielle fag er forskjellige kombinasjoner av realfag. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan får jeg generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning. Hvordan oppnå generell studiekompetanse? Og finnes det alternative måter å søke høgskole eller universitet på?

Penal på skolpulten (colourbox.com)

Er karakterene mine gode nok til å komme inn på vgs?

Hvor gode karakterer du må ha for å komme inn på førsteønsket ditt varierer fra år til år, og fra skole til skole. Fjorårets poenggrense kan gi en pekepinn på om du kommer inn.

Tegning av nervøs gutt som biter negler foran PCen (Illustrasjon: ung.no)

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker?

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Matematikk på videregående – hva skal du velge?

T-matte, P-matte, R-matte, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vanskelig å finne veien i mattejungelen. Her får du oversikten, så det blir lettere å velge det som passer best for deg.

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

Slik finner du informasjon om utdanning

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)