Hvordan tar jeg opp ting med utleier?

Hva gjør du når møblene er ødelagte eller det er veldig kaldt i boligen du leier? Her får du tips om hvordan du kan ta opp ting med utleier.

Sist oppdatert: 18.09.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

""
LEKKER: Det er irriterende med en vask som lekker. Utleier har ansvar for å erstatte eller få reparert ødelagte ting i boligen du leier.

Selv om det kanskje kan føles vanskelig å ta opp ting som ikke er så bra med den du leier bolig av, så er det helt nødvendig at du gjør det.

Hvis du ikke sier fra innen rimelig tid, kan du faktisk miste retten til å kreve at utleier skal fikse opp i feil og mangler. Du har i tillegg en plikt til å si fra om skader som oppstår, uavhengig av hvordan de har oppstått.

Her har vi samlet noen generelle tips, i tillegg til en oversikt over noen av de vanligste problemene du kan møte på som leietaker og hva du kan gjøre i de ulike tilfellene.

Generelle tips

  • Tenk gjennom hva du skal si til utleier, og hvordan du skal si det. Det er veldig viktig å være saklig, og ikke virke irritert eller klagete første gang du tar opp noe med utleier.
  • Skriv ned det du skal si, eller lag en liste med det du skal ta opp.
  • Den aller beste måten å ta opp noe med utleier på er å møte han ansikt til ansikt, men hvis du synes det er veldig ekkelt kan du ringe, sende en e-post eller melding. Du må bare kjenne på hva du føler er best for deg.
  • Hvis du møter eller ringer utleier, kan det være lurt å sende en oppsummerende melding eller e-post til utleier om innholdet i samtalen deres etterpå. Det er lurt å ha i tilfelle du senere får behov for å bevise det som er sagt eller avtalt.

Støy og bråk

Hører du ofte høy musikk, instrumentspilling, krangling, festing eller annet bråk fra utleier sin bolig, som blir forstyrrende for deg, har du lov til å si ifra.

Fortell at det er veldig forstyrrende for deg og at du for eksempel ikke får ro til å jobbe med skolearbeid eller til å sove. Utleier er etter husleieloven pliktig til å opprettholde vanlig ro i eiendommen.

Dette gjelder både utleiers egen aktivitet, og andre leietakeres aktivitet.

Ødelagte møbler og hvitevarer

Har komfyren eller vaskemaskinen som fulgte med leiligheten gått i stykker? Om ikke annet er avtalt i kontrakten, er det utleier som er ansvarlig for å rette eller erstatte dette. Si ifra til utleier med en gang møblene har gått i stykker, og si at du lurer på når han/hun har mulighet til å ordne opp.

Men – er møblene ødelagte på grunn av uforsiktig bruk av deg eller dine gjester, er det du som må erstatte eller reparere dem. Merk også at vedlikehold av møblene er ditt ansvar så lenge de ikke er festet til annet fast inventar, som for eksempel at oppvaskmaskinen er festet til kjøkkeninnredningen.

Uenigheter i kollektivet

Hvis du bor med flere, kan du snakke med utleier dersom det er problemer i kollektivet.

Det kan være at noen aldri vasker eller rydder etter seg, går ut med søpla, eller at noen bråker veldig – spesielt sent på kvelden og på natta. Du bør prøve å ta opp dette med den eller de det gjelder før du snakker med utleier, men hvis det ikke fungerer så forklarer du bare helt enkelt situasjonen til utleier.

Husleieloven sier at utleier har ansvar for å gripe inn dersom leietakere eller andre som bruker eiendommen bidrar til at det ikke opprettholdes vanlig ro og orden i boligen.

Tett på badet

Ifølge husleieloven har du som leietaker ansvar for å vedlikeholde blant annet kraner og vannklosetter. Når det gjelder tett vask hjelper det ofte å prøve med avløpsåpner, som du får kjøpt på matbutikken.

Det kan uansett være lurt å informere utleier hvis du får problemer med tett toalett eller vask, i tilfelle det blir verre eller at du ikke får fikset problemet på egenhånd.

Kaldt i boligen

Hvis du plages med at det er veldig kaldt der du bor, selv om du har slått på ovner og varmekabler, så er det viktig at du forteller utleier om dette, for du skal ikke trenge å fryse.

Fortell at du fryser veldig, og forklar hva du har gjort for å prøve å få opp varmen og hva du plages med.

Matlukt

Det er lov å si ifra om du ofte kjenner ubehagelig matlukt som setter seg godt i hybelen eller leiligheten din, som kommer fra utleiers bolig. Du kan ikke be om at utleier slutter å lage maten han/hun/familien vil, men du kan prøve å snakke med dem om dette.

Fortell at det er ubehagelig for deg, og at du nesten ikke klarer å være hjemme når du kjenner den matlukten. Kanskje kan utleier lufte bedre under matlagingen?

Fakta

Har du spørsmål om din rettigheter eller plikter som leietaker, kan du sende inn spørsmål på ung.no/oss. Leieboerforeningen svarer på spørsmål for ung.no der.

""
LEKKER: Det er irriterende med en vask som lekker. Utleier har ansvar for å erstatte eller få reparert ødelagte ting i boligen du leier.

Fakta

Har du spørsmål om din rettigheter eller plikter som leietaker, kan du sende inn spørsmål på ung.no/oss. Leieboerforeningen svarer på spørsmål for ung.no der.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?