Adoptert og vil vite mer om din opprinnelse?

Det er naturlig at du er nysgjerrig på din egen opprinnelse. Her er noen råd til deg som ønsker informasjon om bakgrunn og biologisk familie.

Sist oppdatert: 11.03.2025 Av: Redaksjonen, ung.no

Ung jente med lue som ser ut i luften og smiler.
STØTTE: Er du adoptert og ønsker å finne ut mer om bakgrunnen din? Prosessen kan være følelsesmessig krevende, og det er viktig å ha støtte fra familie, venner og/eller fagfolk hele veien. Foto: Unsplash / Rustem Baltiyev

Det er viktig at du har tenkt gjennom hvilke forventninger du har til det hele før du begynner.

  • Hva søker du etter?
  • Er du klar for å dele historien din med en fagperson som kan hjelpe deg?
  • Har du god nok støtte rundt deg til å takle alle mulige utfall?

Dette er ting det er lurt å tenke gjennom på forhånd.

Godt å få hjelp av noen

Du bør ikke starte på denne reisen alene. Problemer og utfordringer kan oppstå underveis, så sørg for å ha god støtte fra familie og fagpersoner.

Dersom du synes det er vanskelig eller ukomfortabelt å snakke om slike ting med noen du kjenner fra før, kan du kontakte kompetansetjenesten for adopsjon i Bufetat som tilbyr råd, veiledning, hjelp i søk og samtalestøtte etter adopsjon (telefon: 466 16 603).

Du kan også ta kontakt med en støttegruppe eller andre adopterte som har erfaringer selv som kan støtte deg godt både før, under og ikke minst etter at du har søkt informasjon om opprinnelsen din.

Det kan hende du blir skuffet

Det kan hende de biologiske foreldre dine har rett til å være anonyme, og at du derfor ikke greier å finne ut noe om dem. I tillegg til at de kan nekte å gi fra seg informasjon, kan det hende at det ikke finnes noen informasjon om deg og ditt biologiske opphav i det hele tatt.

Det kan også hende at du får vite hvem dine biologiske foreldre er, men at de ikke ønsker kontakt eller trenger mer tid til å vurdere det. Da vil du kanskje ha behov for profesjonell støtte for å takle skuffelsen.

Støtte er viktig, hele veien

Når du søker etter informasjon om opphavet ditt kan det oppstå mange tanker og spørsmål som kan skape stress og uro i deg. Det kan også skje endringer i livet ditt underveis, som kan påvirke hvordan du håndterer informasjonen du får.

Kanskje følte du deg rustet for å takle det som måtte komme fram, men plutselig er mer sårbar på grunn av noe som har skjedd i livet ditt? Du bør derfor sørge for at du har noen som kan støtte deg hele veien i ditt søk etter informasjon.

Det kan være en stor emosjonell utfordring

Selv når du tror at du har forberedt deg grundig, hatt realistiske forventninger og innstilt deg på ulike resultater, kan det være vanskelig å forutsi hvordan dette kan påvirke deg. Den følelsesmessige påkjenningen av en slik «reise» som søk etter informasjon om egen opprinnelse er, stikker dypt.

  • Det ikke er mulig å vite alle detaljene, eller kunne sette deg helt inn i din biologiske families historie og opplevelse.
  • At du ble bortadoptert har antageligvis gitt din biologiske familie en følelse av tap og smerte. Det kan føre til at de ikke ønsker kontakt, og at det ikke handler om deg personlig.
  • Opprinnelseslandets historiske, sosiale og kulturelle kontekst spiller ofte en stor rolle for hvorvidt man lykkes med å skaffe informasjon, spesielt når det gjelder å oppnå kontakt med biologisk familie.

Slik går du fram for å finne mer informasjon om din opprinnelse

Alle adopterte som har fylt 18 år har rett til å få kunnskap om sin biologiske bakgrunn. Opplysninger om adopsjon og biologisk opprinnelse er strengt taushetsbelagt. Det er derfor bare du som er adoptert som har rett til disse opplysningene.

  • Adoptivforeldrene dine kan ha dokumentasjon om deg, så det kan være fint å starte å snakke med dem. De kan også være en god støtte for deg når du søker mer informasjon om din opprinnelse
  • Hvis du er over 18 år trenger du ikke samtykke fra dine adoptivforeldre for å søke etter din opprinnelse. 
  • Før du søker etter din opprinnelse bør du ha adopsjonsdokumentene dine. Hvis du ikke har adopsjonsdokumenter fra før, kan du få tak i disse ved å kontakte Bufdir.  
  • Kompetansetjenesten for adopsjon kan hjelpe deg med søk, råd og veiledning. Kompetansetjenesten kan kontaktes på telefon 466 16 603.  
  • Når du skal søke etter din opprinnelse, kan Bufetat kontakte opprinnelseslandet på dine vegne. Det finnes også andre muligheter for å søke opprinnelse. Les mer om dette på bufidr.no.  
  • Bruk bare seriøse fagpersoner eller tjenester for å hjelpe deg gjennom de ulike trinnene. Kompetansetjenesten for adopsjon, helsesykepleier eller fastlegen din er fagpersoner som kan hjelpe og støtte deg underveis.

Farer ved å søke informasjon på sosiale medier

Det kan hende at du bestemmer deg for å søke etter informasjon via internett eller ved hjelp av sosiale medier som for eksempel Facebook.

Bruk av sosiale medier går raskt, koster lite, og gir mulighet for å lykkes på grunn av det globale nettverket. Men vær oppmerksom på at det også innebærer store risikoer:

  • Umiddelbar og ufiltrert kommunikasjon.
  • Mangel på støtte når kjenner på sterke inntrykk psykisk og følelsesmessig.
  • Du kan komme i kontakt med personer eller instanser som prøver å lure deg.

Det kan koste penger - og ta tid

Dersom du gjør søk på egen hånd, uten hjelp fra Bufetat, er det viktig at du finner ut på forhånd hva det vil koste å få hjelp til å lete etter informasjon fra det landet du er adoptert fra. Ved internasjonal adopsjon møtes ofte rike og fattige land, og du kan bli lurt til å betale mer penger enn nødvendig.

I noen land er det konkrete gebyrer knyttet til søk etter informasjon om biologisk familie, mens det i andre land ikke eksisterer retningslinjer. Det beste er å få hjelp av seriøse fagfolk underveis eller norske myndigheter, sånn at søket skjer på en trygg måte.

Hvis du skal møte den biologiske familien din

Hvis du har funnet ut hvem dine biologiske foreldre er og avtalt at dere skal møtes. er det et godt tips å lese deg opp på hvem de er og hvor de kommer fra. Jo mer du og de som skal være med deg når du møter din biologiske familie vet på forhånd, jo mer avslappet vil sannsynligvis møtet bli.

Kjenner du på forhånd til forskjeller når det gjelder økonomi, livsstil og kulturelle forhold, er det avgjørende. Dere kan for eksempel starte med å skrive brev eller bruke sosiale medier. Det kan være en stor fordel å ha med et familiemedlem som støtte, i tillegg til en tolk.

Du bør også vurdere om det er nyttig å bruke en profesjonell instans eller kontaktperson som støtte og hjelp deg i forberedelsene med møtet.

Det er bra hvis du ikke har forventninger om å få besvart alle viktige spørsmål allerede i det første møtet.

Les også:

Hvor kan du begynne letingen?

Du kan kontakte kompetansetjeneste for adopsjon på telefon 466 16 603. Kompetansetjenesten tilbyr bistand til søk etter opprinnelse, råd og veiledning. Kompetansetjenesten har også samtalestøtte for deg over 16 år.

Ung jente med lue som ser ut i luften og smiler.
STØTTE: Er du adoptert og ønsker å finne ut mer om bakgrunnen din? Prosessen kan være følelsesmessig krevende, og det er viktig å ha støtte fra familie, venner og/eller fagfolk hele veien. Foto: Unsplash / Rustem Baltiyev

Hvor kan du begynne letingen?

Du kan kontakte kompetansetjeneste for adopsjon på telefon 466 16 603. Kompetansetjenesten tilbyr bistand til søk etter opprinnelse, råd og veiledning. Kompetansetjenesten har også samtalestøtte for deg over 16 år.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?