Jeg føler at jeg ikke passer inn i familien min
Det kan kjennes sårt og ensomt hvis man føler at man ikke passer inn, men å være annerledes enn familien sin kan også være en styrke.
Sist oppdatert: 30.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med en familieterapeut.
Vi er alle forskjellige, og det er ikke en selvfølge at man trives sammen med foreldre, søsken eller andre i familien. Likevel kan det være veldig vondt å føle seg annerledes fra de man lever tett sammen med.
Måter å føle seg utenfor eller fremmed
Det kan hende at man blir holdt utenfor, at man føler man ikke ligner på familien sin, eller at man ikke deler interesser, politisk mening eller humor. Kanskje er du for eksempel glad i fotball, imens resten av familien er helt uinteressert i det? Eller kanskje alle de andre liker friluftsliv, mens du hater å være ute på tur?
Det er mange måter man kan føle seg utenfor eller fremmed i sitt eget hjem, og noen velger å løse det med å trekke seg unna, uten at de kanskje egentlig vil det. Andre kan prøve å tilpasse seg, slik at man blir mer lik de andre i familien, men dette kan føles falskt og ubehagelig i lengden.
Bli den du selv ønsker å være
I ungdomstiden utvikler du din egen identitet. Du blir bedre kjent med deg selv, dine meninger og verdier og finner ut hvem du ønsker å være.
I denne prosessen kan det hende du oppdager at noe du har tenkt har vært en sannhet egentlig bare er en mening foreldrene dine har, som du kanskje ikke en gang liker.
Da er det er viktig å huske at du er en egen person, en som ikke trenger å ha de samme meningene eller verdiene som noen andre i familien din.
Å være annerledes kan være en styrke
Å føle deg annerledes enn familien din kan også være en styrke senere i livet.
Når du utvikler din egen personlighet og står for egne meninger, kan ensomhetsfølelsen bli gjort om til en styrke og en uavhengighet fra andre.
Å tørre å være den du er, selv om det innebærer å skille deg ut fra familien din, vil på sikt bidra til at du blir trygg på deg selv og det du ønsker å få ut av livet.
Det finnes andre som tenker som deg
Hvis du kjenner på at du ikke passer inn i familien din, så må du huske på at du ikke er alene om å føle det sånn. Det er veldig vanlig, men ofte går denne følelsen over etter hvert som du blir eldre.
I livet ditt fremover vil du få mange muligheter til å bli kjent med andre som du føler at du passer bedre sammen med, og som du går overens med.
Det kan ta tid før du møter disse menneskene men det gjelder å holde ut, være tålmodig og være åpen overfor andre. Kanskje kan du allerede nå bruke mer tid sammen med venner som du identifiserer deg med og føler deg lik?
Mange muligheter til å treffe andre som deg
Hvis du ikke har venner, hvis du har få venner eller hvis du kjenner deg alene i familien, så husk på at du er ung. Du har et langt liv foran deg, og i det livet vil du finne andre mennesker du vil være sammen med, og som vil være sammen med deg.
Det finnes garantert andre som kjenner det som deg, som tenker som deg eller som deler dine interesser og som har lyst til å bli kjent med deg sånn som du er.
Når du har det så kjipt at du vil flytte
Hvis du kjenner deg så fremmed at du har lyst til å flytte fra familien din, så kan du tenke at det kan du gjøre, men du må bli gammel nok først. Men dersom forskjellen mellom deg og familien din fører til at du blir behandlet dårlig og ikke blir passet på slik du har krav på, så er det viktig at du sier ifra til noen som kan hjelpe deg.
Snakk med vennene dine, en voksen du har tillit til, en lærer eller en helsesykepleier. Her finner du en oversikt over mange gode tjenester som kan hjelpe deg.
Aksepterer ikke familien deg?
Noen ganger er man så uenig med familien sin om hvordan det er ok å leve, at man kanskje må lyve for dem for å føle seg akseptert. Eller man må finne seg i ting som føles ekkelt, skummelt eller bare helt feil, for å imøtekomme familiens krav.
Det kan handle om ting som religion, kjønnsidentitet, legning eller politiske ståsted. Hvis du ikke kan fortelle foreldrene dine hva du tror på, eller for eksempel hvem du er glad i, så er det ikke greit. Da er det viktig at du får snakket med noen andre voksne utenom familien om hvordan du har det og hva du skal gjøre.
I følge loven har du frihet og rett til å tro på hva du vil og være glad i den du vil.
Fakta
Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?
- Du kan stille spørsmål til fagpersoner og få svar gjennom vår spørretjeneste.
- Vi har også samlet mange chattetjenester du kan kontakte hvis du vil snakke med noen nå.
- Det finnes også mange andre hjelpetjenester du kan kontakte.
Fakta
Trenger du hjelp, eller noen å snakke med?
- Du kan stille spørsmål til fagpersoner og få svar gjennom vår spørretjeneste.
- Vi har også samlet mange chattetjenester du kan kontakte hvis du vil snakke med noen nå.
- Det finnes også mange andre hjelpetjenester du kan kontakte.