Å ha søsken med en funksjonsnedsettelse

Det er mange sider ved det å være søsken til en som har en funksjonsnedsettelse. Mange er positive og noen er litt vanskelige.

Sist oppdatert: 11.02.2020 Av: Redaksjonen, Ung.no

""
STØTTE: Som søster eller bror til en som er funksjonshemmet, er du en viktig støttespiller. (Foto: SHVETS/Pexels)

Noen tar mye ansvar for at broren eller søsteren har det bra.

Det er ikke uvanlig å føle seg litt tilsidesatt, og noen kan føle sinne eller sjalusi overfor det familiemedlemmet som ofte får mest oppmerksomhet. Dette kan igjen gi dårlig oss samvittighet.

Mye å lære og erfare

Det er ikke tvil om at søsken også lærer mye og vokser på å være i familie med en som har en funksjonsnedsettelse, selv om det noen ganger kan være utfordrende. Det er mye glede å hente i et søskenforhold, og mye å lære.

Som søster eller bror til en som er funksjonshemmet, er du en støttespiller og ressurs i nærmiljøet. Det kan være fint og berikende, og det kan føles litt slitsomt noen ganger.

Tar du mye ansvar?

Forskning viser at mange som må ta mer ansvar hjemme, blir tidligere voksne. Du har selvsagt også andre erfaringer enn ungdom som ikke har søsken med funksjonsnedsettelser.

Kanskje dette kan gi bedre samhold innad i søskenflokken? Dette kan du se på som en styrke og noe du kan ta med deg videre i livet.

Det er vanlig å bli sint eller flau

Det er helt normalt å føle seg sint eller flau fordi noen glaner eller oppfører seg kjipt overfor søsteren eller broren din. Det kan føles tungt å kjenne på disse følelsene.

Det kan være veldig fint å snakke med noen om dette, for eksempel helsesykepleier, foreldre eller en annen voksen du stoler på.

""
STØTTE: Som søster eller bror til en som er funksjonshemmet, er du en viktig støttespiller. (Foto: SHVETS/Pexels)

Spørsmål og svar

Kilder:

Forskningsrapport fra NTNU: ”Som alle andre? Søsken til barn og unge med funksjonsnedsettelse." 2012

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?