Lyst til å prøve et sexleketøy?

Har du lyst til å prøve et sexleketøy når du onanerer eller har sex? Les mer om hva du kan bruke og hvordan du får tak i det.

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: sexologisk rådgiver i samarbeid med ung.no

Jente henter fram en dildo fra under senga
KOS: Husk at det er viktig å rengjøre et sexleketøy etter at du har brukt det. Foto: Colourbox

Noen ganger kan det være morsomt, nyttig eller spennende å forsøke et hjelpemiddel når du onanerer eller ønsker å piffe opp sexen. Å kjøpe et sexleketøy i en butikk kan være veldig dyrt – og kanskje litt flaut?

Du kan bruke ting du har hjemme

Ser du deg rundt hjemme og bruker litt fantasi, er det mye du kan bruke som sexleketøy der. Her er noen ideer:

  • Kunstig vagina: Kan lages av en myk plastpose innsatt med glidemiddel eller parfymefri krem. Posen legger du mellom to puter som holdes sammen av en strikk eller hyssing. Du kan også bruke et sammenrullet håndkle, der hullet i midten av rullen fungerer som en fitte. Et tips er å bruke kondom, så du ikke får sår på penis.
  • Dildo (skjede/anal): Det er mye hjemme som kan brukes som dildo. Det er egentlig bare fantasien og hygienen som setter grenser. Du kan for eksempel bruke gulrot, agurk, stearinlys, skaftet på sminkekosten, tannbørsten eller lignende. Men skal du skal benytte et sexleketøy i endetarmen, må den ha en "stoppefunksjon" i den ene enden slik at den ikke glir helt inn og forsvinner. Da kan det bli vanskelig å få den ut igjen.
  • Vibrator: Noen bruker elektrisk tannbørste eller barbermaskin som de holder inntil det som føres inn. Husk å putte det du bruker i en plastpose så du ivaretar hygienen.

Kondomer og glidekrem kan du bestille gratis - les mer om det på ung.no.

Hygiene og renhold

Det viktigste er at tingene du bruker ikke har skarpe kanter eller kan skade deg på noen måte. Det beste er å sette på et kondom på det du benytter som dildo, så er du sikker på at hygienen blir ivaretatt.

Hvis du ikke ønsker det eller ikke har kondom, er det viktig at du vasker det du bruker godt før du fører det inn. Du kan også putte gjenstanden inn i en tynn og myk plastpose, eller benytt plastfolie (gladpack) som du surrer godt rundt.

Når du er ferdig er det også viktig å rengjøre godt det du har brukt. Vask gjerne med mildt og varmt såpevann. Det er også mulig å få kjøpt rensemiddel som er spesiallaget for rens av sexleketøy. Det får du kjøpt der de selger sexleketøy.

Et annet alternativ er at du innimellom bruker sprit (f.eks. håndrensemiddel med sprit) som du får kjøpt i de fleste dagligvareforretninger og kosmetikkbutikker. Husk at ikke alle typer materiale tåler dette, så pass på.

Låne av andre?

Sexleketøy er for de fleste så personlig at de ikke ønsker at andre skal bruke det. Så det enkle rådet er å ikke låne andres sexleketøy uten at du har avtalt det med den som eier det. Hvis du allerede har lånt og brukt noen andres sexleketøy i hemmelighet, er det viktig at du rengjør det godt som i tipsene over.

Å låne andres sexleketøy betyr også en risiko for å få ubalanse i skjedefloraen (f.eks.

sopp og bakteriell vaginose) eller bli smittet av seksuelt overførbare infeksjoner (soi).

Deler du sexleketøy med en annen og er usikker på om han/hun kan ha en kjønnssykdom (soi), gjelder samme regel som ved vanlig samleie. Bruk kondom på sexleketøyet, og bytt kondom når sexleketøyet bytter ”partner”.

Har du lånt eller delt sexleketøy med andre uten beskyttelse, der det anbefalt at du sjekker deg for soi etter to uker. Får du plager fra underlivet i ettertid (lukt, utflod, smerter osv.), bør du oppsøke lege tidligere enn dette for en undersøkelse.

Å kjøpe sexleketøy på nett og i butikk

Det er mulig å kjøpe sexleketøy både på nett og i butikker.

For å bestille på nett, må du ha fylt 18 år. Det er fordi loven sier at ingen under 18 år i Norge kan sette seg i gjeld. Du må derfor være 18 år for å kunne handle med kredittkort på nettet.

I butikk er det derimot ingen aldersgrense. Bor du på et sted med en slik butikk, kan du ta turen innom å kikke på hva de har der. Noen er redd for at det er synlig på bankoversikten at man har handlet med kort i en butikk som selger sexleketøy. Da kan det i stedet være lurt å bruke kontanter når du handler.

Det er ikke ulovlig å bestille sexleketøy fra utlandet, men du må huske på at det kan komme toll og avgifter i tillegg til pris og frakt. Ofte blir det da mye dyrere enn det du tror. På toll.no kan du regne ut hva den endelige prisen blir.

Sexleketøy eller ikke?

Ikke alle synes sexen blir bedre av å bruke sexleketøy. Det fine med å bare bruke teknikker som ikke krever hjelpemidler (f.eks. fingre seg selv) er at fingrene har du alltid tilgjengelig og kan derfor også tilfredsstille deg selv når du har behov for det. Er du avhengig av sexleketøy, er du mer begrenset i når og hvor du kan onanere.

Ønsker du å piffe opp sexlivet med partneren din ved hjelp av sexleketøy, er det greit å spørre på forhånd. Ikke alle synes det er ok å bruke sexleketøy, og sex skal være ønsket og frivillig fra begge to. Blir dere enige sammen om å prøve, kan det gi spennende variasjon til sexlivet deres.

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet
Jente henter fram en dildo fra under senga
KOS: Husk at det er viktig å rengjøre et sexleketøy etter at du har brukt det. Foto: Colourbox

Stengt

SexKjønnssykdommerKjønnsidentitet

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider