Er du interessert i en utdanning som vil gi deg teoretisk og praktisk kunnskap, personlig utvikling, og ledererfaring? Da kan utdanning i Forsvaret være noe for deg.

FORSVARET: En utdanning i Forsvaret gir deg mange muligheter videre i livet, og er basert på at du skal jobbe i team. Foto: Anette Ask/Forsvaret

En utdanning i Forsvaret gir deg variert kunnskap og mange muligheter, både personlig og for jobb videre.

Studiehverdagen i Forsvaret er ikke helt som ved andre utdanninger - noen dager kan bestå av klasseromsundervisning, andre tilbringes ute på øvelse, trening eller skytebanen.

Utdanningstilbud

På samme måte som "vanlige" høyskoler og universiteter, tilbyr Forsvaret høyere utdanning i form av studier som fører til en bachelorgrad (180 studiepoeng). Du kan for eksempel ta en bachelor i militær ledelse eller en ingeniørutdanning innen telematikk.

Her er en oversikt over Forsvarets ulike bachelorgrader.

Uansett hvilken bachelorgrad du tar, får du lederutdanning og kvalifiseres til å jobbe som offiser, eller spesialist dersom du studerer telematikk.

Du kan søke deg rett til Forsvarets høgskole etter videregående - det stilles ingen krav til tidligere militær erfaring.

Fordeler med utdanning i Forsvaret

 • Du får gratis utdanning: Du slipper studielån ved at du får et tjenestetillegg, samt at Forsvaret dekker bolig- og matutgifter.
 • Du får en variert studiehverdag: Forsvaret legger stor vekt på praktisk øving i løpet av studietiden, kombinert med teori.
 • Du er garantert jobb: Etter fullført og bestått utdanning følger tre år med praksis i en av Forsvarets avdelinger. Etter dette er du sikret fast jobb i Forsvaret frem til du er 60 år - dette kalles yrkestilsetning.
 • Du får en ettertraktet kompetanse: Med en utdanning fra Forsvaret sikrer du deg en ettertraktet kompetanse som kan brukes både i og utenfor Forsvaret.

Opptakskrav

 • Generell studiekompetanse
 • Ha bestått sesjon med minimum karakteren 5 på teoritesten. Kvalifiserte søkere som ikke har gjennomført sesjon, blir enten kalt inn til sesjon kort tid etter søknadsfristen, eller gjennomfører testene direkte på opptak og seleksjon
 • Tilfredsstille helsekrav
 • Tilfredsstille fysiske minstekrav
 • Være i aldersgruppen 18-25 år
 • God vandel, må kunne sikkerhetsklareres
 • Norsk statsborgerskap

Merk at enkelte utdanninger har andre krav i tillegg til dette. Få en full oversikt over opptakskravene på forsvarets nettsider.

Andre muligheter

Synes du Forsvaret høres spennende ut, men er ikke interessert i å ta en bachelorgrad? Da finnes det andre muligheter:

 • Spesialistutdanning: Hvis du har fullført førstegangstjenesten kan du velge å søke deg videre som spesialist innen en rekke fagområder, som for eksempel skarpskytter, tekniker, vognfører eller sanitetssoldat. Les mer om spesialistutdanningen her.
 • Lærling: I Forsvaret kan du ta fagbrev i rundt 30 forskjellige lærefag som spenner seg fra kokk til flymekaniker. På denne siden kan du lese mer om lærlingeordningen, og her finner du en oversikt over de ulike lærefagene som tilbys.

Mer informasjon om alle utdanningsmulighetene i Forsvaret finner du på forsvaret.no/utdanning

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 17.12.2021

Offentleg og kvalitetssikra
FORSVARET: En utdanning i Forsvaret gir deg mange muligheter videre i livet, og er basert på at du skal jobbe i team. Foto: Anette Ask/Forsvaret
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette krever Forsvaret av deg

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Løper på tredemølle (colourbox.com)

Tjenestedyktig etter sesjon? Hva skjer nå?

Blir du vurdert som tjenestedyktige på sesjon, er det to mulige utfall av sesjonsdagen dersom Forsvaret trenger deg. Les mer om dem i denne artikkelen.

Militærstøvler (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente