Utdanning i Forsvaret

Er du interessert i en utdanning som vil gi deg teoretisk og praktisk kunnskap, personlig utvikling, og ledererfaring? Da kan utdanning i Forsvaret være noe for deg.

Sist oppdatert: 04.10.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

Bilde fra Forsvaret hvor et team med unge personer jobber sammen for å løse en oppgave
FORSVARET: En utdanning i Forsvaret gir deg mange muligheter videre i livet, og er basert på at du skal jobbe i team. Foto: Anette Ask/Forsvaret

En utdanning i Forsvaret gir deg variert kunnskap og mange muligheter, både personlig og for jobb videre.

Studiehverdagen i Forsvaret er ganske ulik andre utdanninger - noen dager kan bestå av klasseromsundervisning, andre tilbringes ute på øvelse, trening eller skytebanen.

Utdanningstilbud

På samme måte som "vanlige" høyskoler og universiteter, tilbyr Forsvaret høyere utdanning i form av studier som fører til en bachelorgrad (180 studiepoeng). Du kan for eksempel ta en bachelor i militær ledelse eller en ingeniørutdanning innen telematikk.

Uansett hvilken bachelorgrad du tar, får du lederutdanning og kvalifiseres til å jobbe som offiser, eller spesialist dersom du studerer telematikk.

Du kan søke deg rett til Forsvarets høgskole etter videregående - det stilles ingen krav til tidligere militær erfaring.

Fordeler med utdanning i Forsvaret

  • Du får gratis utdanning: Du slipper studielån ved at du får et tjenestetillegg, samt at Forsvaret dekker bolig- og matutgifter.
  • Du får en variert studiehverdag: Forsvaret legger stor vekt på praktisk øving i løpet av studietiden, kombinert med teori.
  • Du er garantert jobb: Etter fullført og bestått utdanning følger tre år med praksis i en av Forsvarets avdelinger. Etter dette er du sikret fast jobb i Forsvaret frem til du er 60 år - dette kalles yrkestilsetning.
  • Du får en ettertraktet kompetanse: Med en utdanning fra Forsvaret sikrer du deg en ettertraktet kompetanse som kan brukes både i og utenfor Forsvaret.

Opptakskrav

Hva som kreves av deg som søker, vil variere fra utdanning til utdanning.

Som regel må du ha generell studiekompetanse, men noen linjer krever eksempelvis matematikk R1 + R2 og fysikk F1 i tillegg til dette.

For de aller fleste utdanningene stilles det fysiske minstekrav, helsekrav og krav til bestått sesjon med minimum karakter 5 på teoritesten - men også her med noen unntak. Aldersgrensene varierer også.

Derfor anbefaler vi å sjekke ut opptakskravene til de enkelte linjene på Forsvarets nettsider for å se hva som gjelder for utdanningen du er interessert i.

Andre muligheter

Synes du Forsvaret høres spennende ut, men er ikke interessert i å ta en bachelorgrad? Da finnes det andre muligheter:

  • Spesialistutdanning: Hvis du har fullført førstegangstjenesten kan du velge å søke deg videre som spesialist innen en rekke fagområder, som for eksempel skarpskytter, tekniker, vognfører eller sanitetssoldat. Les mer om spesialistutdanningen her.
  • Lærling: I Forsvaret kan du ta fagbrev i rundt 30 forskjellige lærefag som spenner seg fra kokk til flymekaniker. På denne siden kan du lese mer om lærlingeordningen, og her finner du en oversikt over de ulike lærefagene som tilbys.

Mer informasjon om alle utdanningsmulighetene i Forsvaret finner du på forsvaret.no/utdanning

Åpen

Verneplikt / Forsvaret
Bilde fra Forsvaret hvor et team med unge personer jobber sammen for å løse en oppgave
FORSVARET: En utdanning i Forsvaret gir deg mange muligheter videre i livet, og er basert på at du skal jobbe i team. Foto: Anette Ask/Forsvaret

Åpen

Verneplikt / Forsvaret

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?