HVP-virus smitter ved sex

Bare noen få typer av HPV-viruset gir økt risiko for kreft. HPV er veldig vanlig, men for de fleste fjerner kroppen selv viruset innen et par år. Kreft er derfor sjeldent selv om HPV er vanlig.

HPV smitter ved sex. Det kan være nok å ha hatt sex med én person for å bli smittet, men hvis du har sex med mange, øker faren

Kondom beskytter, men ikke 100%.

Den vanligste kreftformen som skyldes HPV-virus er kreft i livmorhalsen for kvinner, men HPV-virus kan også føre til kreft i vagina, anus, penis, munnhule og svelg. Livmorhalskreft er blant de vanligste krefttypene for kvinner under 35 år.

Du kan vaksinere deg

Alle norske jenter og gutter får tilbud om HPV-vaksinen i 7.klasse som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. HPV-vaksinen beskytter veldig bra mot de HPV-typene vaksinen dekker. HPV-vaksinen beskytter også mot andre kreftformer som forbindes med seksuell aktivitet.

Hvis du ikke har fått HPV- vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet, kan du ta denne senere. Da må du betale for den selv. Både jenter og gutter kan gjøre dette hos fastlege eller på noen helsestasjoner for ungdom.

Jenter og gutter som ikke takket ja til vaksinen i 7. klasse, kan likevel ta den senere i løpet av skolegangen, hvis de vil.

Hvis du ikke vet om du har tatt vaksinen eller ikke, kan du spørre foreldrene dine eller snakke med legen din.

FAKTA

HVA ER HPV?

  • HPV er et virus. Det finnes over 200 typer av HPV-virus. Bare noen få av disse gir økt risiko for kreft.
  • HPV-virus smitter ved sex
  • Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling.

Celleprøve anbefales fra du er 25 år

Selv om du har tatt HPV-vaksinen, bør du også gå til legen og ta celleprøve med jevne mellomrom. Kreft utvikler seg over tid, og kvinner anbefales å ta celleprøve hvert tredje år fra du er 25 år. Du får brev i posten med informasjon og bestiller selv legetime.

Hvis du får tegn på celleforandringer kan du få tatt en celleprøve også før du er 25 år. Et tegn på dette er små blødninger etter sex eller fysisk aktivitet. Hvis du har blødninger ved sex over tid er det viktig å snakke med lege. Vanligvis er det andre grunner til at man blør fra vagina/tissen enn celleforandringer.

Det er fortsatt kvinner hvert år som får livmorhalskreft, og over halvparten av disse hadde ikke tatt celleprøver regelmessig. Det å ta celleprøve hvert 3. år fra man er 25 år, er derfor viktig. Hvis du ikke har plager er det ikke grunn til å ta celleprøve før man får brev i posten.