HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den vanligste kjønnssykdommen i verden, men det finnes en effektiv vaksine som alle unge i Norge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)
VAKSINE: Alle elever i 7. klasse får tilbud om HPV-vaksine som skal beskytte mot HPV-virus.

Hvordan får man HPV-virus?

HPV er en forkortelse for humant papillomavirus. Viruset er en seksuelt overførbar infeksjon (kjønnssykdom) og det betyr at det smitter ved sex.

Det kan smitte både gjennom vaginalsex, oralsex og analsex. HPV-virus smitter lett og kondom gir ikke full beskyttelse.

Det er heller ikke mulig å se at noen har HPV-virus. Det kan gi kjønnsvorter, men ofte gjør det ikke det. Siden HPV smitter seksuelt kan ikke to jomfruer smitte hverandre. Det kan være nok å ha hatt sex med en person for å bli smittet, sjansen øker jo flere personer du har sex med.

Er HPV-virus farlig?

HPV-virus er ikke farlig på kort sikt, men HPV kan føre til flere typer kreft, både livmorhalskreft, munnhulekreft, kreft i anus og på penis. Risikoen oppstår der man er smittet, det vil si hvis man ble smittet under analsex vil det bli risiko for analkreft, - men ikke for de andre typene. Det gjelder for alle stedene.

Fordi det er vanskelig å hindre HPV-smitte, og infeksjonen kan føre til kreft, er det viktig for folkehelsen og forebygge slik infeksjon. Derfor er det utviklet en vaksine.

HPV-vaksinen

Det er innført tilbud om HPV-vaksine for både gutter og jenter fra 7. klasse som en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Vaksinen gir god beskyttelse mot alle formene for kreft HPV-viruset øker risikoen for, og kan også beskytte mot noen kjønnsvorter. Det forventes at vaksinen vil redde mange liv i årene som kommer.

Hva er bivirkninger av vaksinen?

HPV-vaksinen er svært trygg. De eneste vanlige bivirkningene er hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt. Noen kan oppleve feber, hodepine, kvalme, oppkast, diaré og magesmerter i en dag eller to.

Allergisk reaksjon er også mulig, men dette er svært, svært sjeldent. De aller fleste merker ingen bivirkninger i det hele tatt.

Hva koster vaksinen?

HPV-vaksinen er gratis som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Da får man tilbud i 7. klasse. Er du eldre enn dette må du kontakte fastlegen eller helsestasjonen for å få vaksinen.

Du må betale for vaksinen selv hvis du ikke får tatt den mens du går på skolen. Vaksinen koster ca. 1400 kroner per dose og man skal totalt ha 3 doser. Det er dyrt, men samtidig kan du redusere sjansen din for flere typer kreft for en lavere samlet pris enn en gjennomsnittlig mobiltelefon, og da er det kanskje ikke så dyrt likevel.

Ikke fått dose 2 eller 3 som planlagt?

Mange er i en situasjon der de ikke har fått alle dosene etter planen, årsaken er at Norge i lang tid hadde mangel på vaksiner og det var utsolgt fra produsenten. Det er viktig at man får alle 3 dosene for å sikre livslang beskyttelse.

Heldigvis trenger man ikke ta noen doser på nytt selv om det har gått lenger tid mellom dosene enn planlagt. Vaksinen gir like god beskyttelse så lenge man får alle dosene til slutt.

Hvis du er usikker på hvilke vaksiner du har, kan du logge inn på minevaksiner.no. Der skal alle vaksiner du har fått være registrert.

Det er aldri for seint å ta HPV-vaksinen. Du vil ha effekt av vaksinen uansett alder og uansett om du allerede har hatt sex og blitt smittet av HPV.

Må jeg fortsatt ta celleprøve når jeg er HPV-vaksinert?

Celleprøve er en prøve fra livmorhalsen som kvinner tar for å se etter forstadier til livmorhalskreft. Det tas ikke celleprøve av munn, penis, eller anus, så dette er ikke noe gutter trenger å tenke på.

Celleprøve anbefales fra du er 25 år uansett om du er vaksinert eller ikke. Siden HPV-vaksine i stor grad reduserer risikoen for kreft er det mulig at denne anbefalingen blir endret i fremtiden..

Fakta

HVA ER HPV?

  • HPV er et virus. Det finnes over 200 typer av HPV-virus. Bare noen få av disse gir økt risiko for kreft.
  • HPV-virus smitter ved sex
  • Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling.

Skrevet av Legen i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 12.07.2021

Kilder:

fhi.no

nhi.no

kreftforeningen.no

Offentleg og kvalitetssikra
Vaksine i armen (icolourbox.com)
VAKSINE: Alle elever i 7. klasse får tilbud om HPV-vaksine som skal beskytte mot HPV-virus.

Fakta

HVA ER HPV?

  • HPV er et virus. Det finnes over 200 typer av HPV-virus. Bare noen få av disse gir økt risiko for kreft.
  • HPV-virus smitter ved sex
  • Du kan få vaksine og beskytte deg mot de HPV-virusene som kan føre til kreftutvikling.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Kan jeg ha en kjønnssykdom?

Har du hatt ubeskyttet sex? Klør eller svir det i underlivet? Her finner du oversikt over de ulike kjønnssykdommene (soi) som kan smitte ved sex.

Tegning av en gutt med buksene ned og en arm med varselskilt kommer opp (ung.no)

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Tegning av venterommet hos helsesykepleieren (illustrasjon: ung.no)

Sånn kan fastlegen hjelpe deg

Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Tegning av en gutt som er hos fastlegen sin (illustrasjon: ung.no)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)