Vær stolt av den kroppen du har!

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Jente med skateboard (Colourbox)
VÆR STOLT: Alle er unike. Vær stolt av den kroppen du har! Foto: Colourbox

Endringene som skjer i kroppen under puberteten kan lett føre til at du kjenner på utrygghet og usikkerhet. Mange lurer på om de er for tynne, for tykke, om de har nok muskler eller om de er normale. Hvis du tenker slik, er det viktig å huske at alle er forskjellige, og at det er fint.

Det er mange som vil påvirke deg

De som selger produkter og tjenester, og lager reklame, ønsker å påvirke ungdom som føler på usikkerhet. Noen ganger føles det som om kropp er tema og i fokus over alt. Den sterke fokuseringen på kropp kan føre til at noen tøyer grensene for å forandre kroppen. Andre kan føle at de mistrives med kroppen sin og får ulike psykiske reaksjoner på grunn av det.

Sammenligner du deg med andre?

Det er helt vanlig å sammenligne seg med andre. Når du gjør det er det lett å føle at du ikke er bra nok. Noen kan også føle seg litt bedre når de sammenligner seg med andre.

I voten hva gjør det med deg at du sammenligner deg med andre, kan du si hva du mener om dette og se hva andre mener.

Har du tenkt på at andre også sammenligner seg med deg?

Vær fornøyd med den kroppen du har!

Husk at kroppen må få tid til alle endringer. Om du føler at du er litt rund eller at det går tregt før du får noe særlig synlige muskler, vil det ofte endre seg når kroppen blir ferdig utvokst.

Ha litt tålmodighet og prøv å ikke vær så selvkritisk. Ta en titt i speilet og se på den flotte personen du er iferd med å utvikle deg til. Vær stolt!

Det er helt greit å trene og spise sunt for å ha energi, overskudd og føle seg vel. Men hvor går grensen mellom det sunne og friske og det syke og skadelige? Vær bevisst på disse grensene og tenk gjennom hvordan du kan ta godt vare på deg selv og DIN kropp.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 28.06.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Jente med skateboard (Colourbox)
VÆR STOLT: Alle er unike. Vær stolt av den kroppen du har! Foto: Colourbox

Fakta

Tenk gjennom hva det er som gjør DEG til DEG. Du er verdifull akkurat som du er. Blir du et bedre menneske om du blir tynnere eller får større muskler?

Husk at alle er forskjellige og at det er fint!

Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan like seg selv bedre?

Av og til føles det som om man ikke er verdt noen ting. For å få bedre selvfølelse må man endre måten man tenker på. Her er noen råd.

Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)