Skal du ta traktorlappen?

Fra du er 16 år kan du ta lappen på traktor, så lenge den ikke kan kjøre fortere enn 40 km/t. Les mer om førerkort for traktor og motorredskap her.

Sist oppdatert: 16.09.2022 Av: Redaksjonen, ung.no

En traktor kjører på en kornåker
TRAKTORLAPPEN (KLASSE T): For å øvelseskjøre med traktor må du ha fylt 15 år og fullført trafikalt grunnkurs. (Foto: Colourbox)

For å kunne øvelseskjøre med traktor, må du ha fylt 15 år og fullført trafikalt grunnkurs. Du kan lese mer om grunnkurset i denne ung-artikkelen.

Det er også noen regler for hva slags traktor du kan øve med, og krav til den som skal øvelseskjøre sammen med deg. Dette kan du lese mer om på vegvesen.no.

Fire trinn til traktorlappen

Føreropplæringen for traktor er delt opp i trinn. Det legges stor vekt på at du skal ha riktig utvikling i opplæringen, slik at du er trygg før du går over til neste trinn. Bli god på ett trinn før du går videre til det neste.

1. Trafikalt grunnkurs
2. Grunnleggende opplæring
3. Trafikal del
4. Avsluttende opplæring

Etter de fire obligatoriske trinnene er du klar for å avlegge teoriprøve og oppkjøring. Du kan lese mer om hvert enkelt trinn på vegvesen.no.

Hva annet kan du kjøre med førerkort klasse T?

Minstealder for klasse T er 16 år når traktoren (med eller uten tilhenger) har en samlet totalvekt på maks 25 000 kilo. Denne vektbegrensningen gjelder ikke lenger når du har fått to års erfaring i klasse T eller har fylt 21 år.

Klasse T gir deg også lov til å kjøre moped klasse AM 147 (3-/4-hjuls moped). Er mopedens egenvekt over 150 kilo (minus batterienes vekt hvis den er elektrisk), må du ha fylt 18 år.

Klasse T gir deg også førerrett for motorredskaper (med eller uten tilhenger) som ikke er laget for transport av personer eller gods, og som ikke kan kjøres fortere enn 30 km/t.

Klasse T gir også førerrettighet for klasse S (snøskuter).

Du kan kjøre maks 40 km/t

Klasse T tatt for første gang gir førerrettighet kun for traktor som ikke går fortere enn 40 km/t.

Utvidelse av traktorlappen

Ønsker du etter hvert å kjøre traktor opp til 50 km/t, kan du etter et kurs på syv timer utvide førerkortet. Både T 141 og T 148 gir rett til å kjøre traktor opp til 50 km/t.

Klasse T til T 141

Minstealderen på denne klassen er 18 år. Fram til du har to års kjøreerfaring eller fyller 21 år, er førerrettigheten begrenset til traktor og motorredskap, med eller uten tilhenger, med tillatt totalvekt høyst 25 000 kilo som enkeltkjøretøy eller som vogntog.

Klasse T 147 før du har fylt 18 år

Det blir mulig å utvide klasse T til også å gjelde for tre- og firehjuls moped over 150 kilo før fylte 18 år. Dette krever at man gjennomfører sikkerhetskurs på veg for klasse AM 147. I dette tilfellet vil du få klasse T 147 før fylte 18 år. Ubegrenset vekt, men kun nasjonal klasse.

Om du også tar teoriprøven til AM147 får du AM147 som egen klasse på førerkortet. Dette er en internasjonal klasse.

Klasse T 144 til klasse T 148

Klasse T 144 fås etter å ha tatt klasse BE for første gang. Minstealder for klasse T 148 er 18 år. Førerrettigheten gjelder for traktor og motorredskap, med eller uten tilhenger, med tillatt totalvekt høyst 25 000 kilo som enkeltkjøretøy eller som vogntog.

Åpen

Førerkort
En traktor kjører på en kornåker
TRAKTORLAPPEN (KLASSE T): For å øvelseskjøre med traktor må du ha fylt 15 år og fullført trafikalt grunnkurs. (Foto: Colourbox)

Åpen

Førerkort

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider