Føler du deg utestengt?

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Sist oppdatert: 18.08.2020 Av: Julie, Ungdomsredaksjonen ung.no

""
UTENFOR: Alle kan i perioder oppleve å bli holdt utenfor av andre. Hvis du opplever det finnes det ting du kan gjøre selv. Som å ta initiativ, fortelle hva du føler og finne likesinnede. Men husk at det aldri er din skyld. Foto: Colourbox.

På ung.no får vi mange spørsmål som handler om utestenging. Det er en vond følelse for alle som opplever det, og mange er usikre på hva de skal gjøre.

Ta initiativ selv

Selv om det ikke er din feil at du blir utestengt, kan du vise at du ønsker å bli mer inkludert ved å ta initiativ til å finne på ting.

Det kan oppleves som veldig vanskelig, men husk at du kan starte i det små og spørre om dere skal ta følge hjem fra skolen, sitte sammen når dere spiser lunsj, se en film eller noe annet. Hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem, kan du lese tips til å få nye venner i denne artikkelen.

Dersom det er noen du føler du har bedre kontakt med, eller som det føles enklere å snakke med, kan det være en fin ting å ta initiativ til å finne på noe med dem. Hvis de er en del av en gjeng og de andre også vil være med, så er jo det bare positivt.

Det viktigste er at de andre skjønner at du vil være an aktiv del av gjengen, og at du ønsker å bli inkludert. Kanskje trodde de andre at du ikke var så interessert i å være med?

Fortell hva du føler

Hvis du opplever å bli utestengt av én eller flere, så kan det være en god idé å fortelle dem om akkurat det.

Hvis du fokuserer på hva du føler og opplever, og ikke på hva den eller de du føler deg utestengt av har gjort galt, så kan det være enklere å nå frem.

Hvis det dreier seg om en gjeng du føler deg utestengt av, så velger du selv om du vil ta det opp med én eller to først, eller alle på en gang. Det kan være lettere og tryggere å forholde seg til få av gangen, men samtidig kan det være greit at alle får den samme versjonen fra deg, slik at dere unngår småprat og misforståelser innad i gjengen.

Si ifra om mobbing

Det er viktig å skille mellom det å føle seg periodevis utestengt eller ekskludert i en gjeng og mer alvorlig mobbing over tid.

Hvis du opplever at du gjentatte ganger blir utestengt, og at det å si i fra eller ta initiativ selv ikke hjelper, så er det viktig at du tar opp dette med noen voksne du stoler på.

Hvis du føler deg mobbet på skolen, plikter skolen å ta deg på alvor og å sette inn tiltak for å ta tak i dette.

I slike alvorlige saker er det viktig at du forteller foreldrene dine, læreren din eller helsesykepleier på skolen din om hva du opplever og føler, slik at du kan få hjelp til å få det bedre. Slike ting skal du ikke gå med alene, og skolen plikter som sagt å hjelpe deg. Husk at det hjelper å snakke med noen.

Se etter andre muligheter også

Det kan også være andre, som du kanskje ikke har lagt så godt merke til før, som du heller kan være mer sammen med.

Det er ikke greit at noen utestenger og ekskluderer deg, men hvis du tenker at du ikke har så mye til felles med dem, eller det er mer slitsomt enn godt å være med dem, så kan det være bedre å prøve å få seg noen nye venner.

Finne noen du liker å være med

Hvis du ikke føler at du har noen rundt deg på skolen som du liker å være med kan det være lurt å prøve å treffe andre gjennom fritidsaktiviteter, interesser, organisasjoner, spill og nett. Der kan det være lettere å komme i kontakt med andre som liker det samme som deg, og på den måten føle deg inkludert og sett.

Tenk litt igjennom hva du liker og hva som er viktig for deg. Hva slags venner vil du ha? Hva slags venn vil du være? Gjennom aktivt å oppsøke fritidstilbud, arrangementer, steder og folk med samme interesser, kan det være lettere å komme i kontakt med det som etter hvert kan bli gode venner for deg.

På videregående skole og etter hvert som du velger retning på utdanning og livet selv, blir det også lettere å treffe flere likesinnede.

Fakta

1. Ta initiativ selv

2. Fortell hva du føler

3. Si ifra om mobbing

4. Finn likesinnede

Stengt

MobbingVennskapSkolehverdagLikestilling og diskriminering
""
UTENFOR: Alle kan i perioder oppleve å bli holdt utenfor av andre. Hvis du opplever det finnes det ting du kan gjøre selv. Som å ta initiativ, fortelle hva du føler og finne likesinnede. Men husk at det aldri er din skyld. Foto: Colourbox.

Fakta

1. Ta initiativ selv

2. Fortell hva du føler

3. Si ifra om mobbing

4. Finn likesinnede

Stengt

MobbingVennskapSkolehverdagLikestilling og diskriminering

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?