Hvordan diskutere på nett?

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no
HATPRAT: Ikke gå til personangrep når du diskuterer på nett. Illustrasjon: ung.no

Mange liker å diskutere i kommentarfelt, ulike debattforum og i sosiale medier. Det er mange fordeler med å diskutere på nett, men det er fort gjort å miste fokus og gå til personangrep heller enn å diskutere sak.

Her får du noen gode tips til hvordan du kan diskutere på en god måte, uten å miste hodet.

Hvordan være uenig uten å ødelegge diskusjonen?

  • Det er en fordel å ha greie på det det som blir diskutert. Sett deg inn i saken først. God oversikt over fakta og bakgrunn for saken gjør det enklere både å danne seg en egen mening og argumentere for den
  • La andre si hva de mener, selv om du er uenig med dem
  • Hold deg til temaet
  • Ikke gå til personangrep på dem du diskuterer med. Negative beskrivelser om utseende eller andre kjennetegn og trusler er eksempler på personangrep
  • Prøv å forstå hvorfor de du diskuterer med mener noe annet enn deg. Spør hvorfor! Dersom ingen interesserer seg for hvorfor de andre mener det de gjør, blir det heller ingen debatt
  • Forklar meningene dine, ikke bare gjenta dem. Hvorfor mener du det du mener?
  • Svar på saklig kritikk
  • Du må ikke vinne hver eneste diskusjon. Det er lov å være uenig

Noen ytringer - ting man skriver eller sier, kan ha negative konsekvenser selv om de er lovlige. Derfor er det mange fordeler med å diskutere på en god og saklig måte.

Uskyldig spøk eller mobbing?

Nettet gir ikke den samme muligheten til å se reaksjonen til personen som sitter i den andre enden. Det gjør at noe som kanskje var ment som en uskyldig spøk og humor fra avsenderens side, kan oppfattes som mobbing, hets, hat eller trusler av mottakeren.

Derfor er det viktig å tenke seg om før man trykker på send-knappen.

Du har heller ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet du skriver, og det kan være vanskelig å fjerne det.

Fordeler med saklig debatt

Kjennetegnet på en god diskusjon er at den gir rom for å mene og stå for noe. Meningsutveksling og uenighet skjerper tanker og argumenter, og man gjør hverandre litt klokere. Du må vurdere egne standpunkter og argumenter på nytt. Kanskje lærer du noe nytt som gjør at du justerer eller endrer standpunkt?

En god debatt er positivt både for enkeltpersoner og for samfunnet. Når du deltar i gode i gode diskusjoner får du et gjennomtenkt forhold til hva du selv står for når du forsvarer det i en diskusjon. Selv om du ikke overbeviser motstanderen kan du overbevise tilskuere til debatten.

Gjennom å delta i saklig debatt bidrar du til å skape arena hvor motsetninger og uenigheter i samfunnet avklares på en fredelig måte.

Du har rett til å mene hva du vil

I Norge har vi demokrati, og et levende demokrati trenger mange forskjellige stemmer og meninger.

Din rett til å si og mene hva du vil står skrevet i Grunnloven § 100. Der står det at alle i Norge har ytringsfrihet og at ingen kan straffes for en ytring så lenge ytringen begrunnes i "sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse".

Ytringsfriheten er ikke absolutt

Ytringsfriheten gir deg rett til å utfordre politikere og de med makt, til å være uenig med andre, til å danne deg dine egne meninger og til å si eller skrive dem når du vil. Men ytringsfriheten handler også om retten til å ta til motmæle uten å bli utsatt for hat, trusler eller vold. Det betyr at din ytringsfrihet ikke gir deg rett til å bringe andre til taushet.

Ytringsfriheten er derfor ikke absolutt. Det finnes flere lovfestede begrensninger i ytringsfriheten, som forbud mot å fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, trakassering, hensynsløs atferd og grovt pornografiske, diskriminerende og hatefulle utsagn.

Skrevet av Bufdir

Sist oppdatert: 28.01.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Tegning av sinna gutt foran laptop som viser fingeren. Illustrasjon: ung.no
HATPRAT: Ikke gå til personangrep når du diskuterer på nett. Illustrasjon: ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva er hatprat, og hva gjør du hvis du opplever det?

Hatprat er ytringer som sprer eller oppfordrer til hat mot personer fordi de tilhører en bestemt gruppe. Hatprat kan være ulovlig.

To gutter som står ved siden av hverandre, den ene kjefter på den andre. Foto: Colourbox

Dette betyr ytringsfrihet for deg

Ytringsfrihet er din rett til å uttrykke dine meninger ­– uten å bli straffet for det. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men den er ikke ubegrenset.

Hva er demokrati?

Norge regnes som et av de mest demokratiske landene i verden. Men hva er egentlig et demokrati, og hvordan kan du være med å påvirke?

Stortinget i Oslo (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente