Slik takler du mas om nudes

Det er aldri greit å mase seg til nakenbilder, men det er ikke alltid lett å vite hva du skal svare hvis noen gjør det. Her er noen supre tips til hva du kan si.

Sist oppdatert: 14.09.2020 Av: Helsesykepleier i samarbeid med redaksjonen i ung.no

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.
MAS: Husk at det kun er du som bestemmer om du vil sende eller ikke. Foto: Colourbox.

Du er ikke alene om å oppleve mas. En av tre jenter som har sendt nakenbilder, har følt seg presset til dette. Noen gutter opplever det også, men flere gutter opplever heller mas om å dele videre nakenbilder som de har fått fra andre. Husk at det er kun du som bestemmer om du vil sende bilder av deg selv eller ikke, og at det ikke er lov å dele videre bilder du har fått fra andre uten samtykke til dette.

Her kommer noen tips til hva du bør tenke over, og hva du kan svare hvis noen maser på deg eller presser deg til å sende bilder.

Ønsker du å sende?

Å dele bilder med andre trenger ikke å være bare negativt. Mange ungdom forteller at nakenbilder kan være en morsom måte å flørte på, og at det kan uttrykke tillit, nærhet og intimitet. Men det viktigste spørsmålet er hvor dine grenser går?

Hvis du får spørsmål om å sende et nakenbilde, gjelder samme regler som ellers når det kommer til annen seksualitet:

Om du ikke er gira, dropp det. Om du vurderer å sende bare fordi motparten maser: dropp det.

Det finnes mange GIF-er og bilder du kan sende hvis noen sender deg uønskede nudes, eller ber deg om å sende nudes, og du ikke vet hva du skal svare. Søker du etter "delbart" og "ikkegreit", der du finner GIF-er, så er det masse å velge mellom!

Det er lettere å mase på noen man ikke møter ansikt til ansikt. Det kan også være enklere å vise seg naken for noen man ikke står ansikt til ansikt med. Dette gjør at egne og andres grenser kan bli utydelige på nett.

Husk at ingen har krav på å få bilder av deg, uansett om dere er kjærester eller om det handler om flørt.

Det er din kropp og kun du bestemmer over denne og hvem du vil dele den med. Det kan derfor være lurt å tenke over hvor dine grenser går, før du plutselig står i situasjonen.

Selv om det er en du stoler på som ber om bilder så er det alltid du som bestemmer, og personen som vil at du skal sende bilder skal respektere deg og ditt valg.

Stoler du ikke på meg? Jeg lover å ikke sende videre

Det er ikke greit av en du er forelsket/interessert i å presse deg til å sende nakenbilder.

Ofte kan den som maser få dette til å handle om tillit. Ved å si at du ikke stoler på han eller henne hvis du ikke sender, får vedkommende deg til å føle at det er du som er problemet, mens sannheten er at det er den andre som ikke respekterer dine grenser.

Du kan svare: Dette handler ikke om å stole på deg eller ikke, men om at jeg ikke vil sende bilder av meg selv.

Hvis du er under 18 år, kan du også poengtere at nakenbilder av deg kan regnes som seksualisert innhold av barn - noe som er straffbart å ha på telefonen eller andre steder.

Du er så fin og deilig. Jeg vil se deg naken

Det er godt å få komplimenter og bekreftelse. Det er noe de fleste setter pris på, og det er faktisk en grunnleggende drivkraft i mennesker å få gode tilbakemeldinger og anerkjennelse for den man er og det man gjør.

Komplimenter kan brukes for å dekke over masingen. Dette kan gjøre det hele mer forvirrende, men komplimenter som blir brukt for mase er dårlige komplimenter. Særlig hvis du tidligere har sagt at du ikke vil.

Du kan svare: Takk for det, men jeg synes det er dårlig gjort at du bruker smisk for å få meg til å sende bilder eller Tror du jeg faller for det? Det er virkelig dårlig stil å bruke mitt behov for bekreftelse for å manipulere meg til å sende deg bilder.

Er vedkommende verdt det?

Mange som blir utsatt for mas opplever det som forvirrende fordi det kan være vanskelig å vite hva den som maser om nakenbilder egentlig er ute etter.

Mange spør etter bilder for å bevise at de kan få andre til å sende, eller fordi de synes det er spennende, og ikke nødvendigvis fordi de er interessert i deg som person eller ønsker noe mer. Personer som mister interessen fordi du ikke sender nakenbilde er sjelden noe å samle på.

Du kan svare: Hvorfor ønsker du egentlig bilder av meg?

Hva om han/hun blir sur?

Det finnes folk der ute som blir sure, kutter kontakten eller blokkerer deg hvis du sier nei til å sende bilder.

De viser at de ikke respekterer deg og dine grenser, ikke er ute etter noe annet enn nakenbilder, og de spiller på din frykt og samvittighet. Vurder å blokkere vedkommende. Slike personer vil du ikke ha i livet ditt.

Du kan svare: Seriøst? Jeg fortjener mye bedre enn dette.

Bruk humor

Humor kan virke avvæpnende og få deg ut av de mest pressede situasjoner. Hvis noen ikke gir seg med masingen kan du med god samvittighet sende et tullebilde tilbake.

Her kan du bruke våre spesialdesignede GIFs som er laget for å gjøre det litt lettere å svare på spørsmål og mas om nudes.

Du kan også ta bilder av meloner eller bananer, nude-paletter og kreative bildevinkler av fingre eller knær. Hent inspirasjon på instagram fra #thatlookslikeadick og #thatlookslikeasnatch.

Stol på deg selv, stå opp for deg selv og lykke til!

Jente som ser bekymringsfullt på telefonen sin.
MAS: Husk at det kun er du som bestemmer om du vil sende eller ikke. Foto: Colourbox.
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider

Nettvett og sosiale medier

Les mer

Seksuelle overgrep

Les mer