Får man lavt blodsukker av å ikke spise mat?
Jente, 14
Hei, jeg lurer på om man får lavt blosukker av å ikke spise mat (for eksempel frokost) faller det lavere en vanlig? (til en ikke diabetes person) og hva får blodsukkeret til å bli høyt? er det hvi man spiser mye eller? Dette er ikke til en skoleoppgave, jeg er nyskerri og finer ikke det jeg leter etter på nett. Takk :)
Svar
Hei!
Det som får blodsukkeret (kalles glukose) vårt til å gå opp og ned er hovedsakelig dette:
- Når vi spiser så går blodsukkeret opp fordi blodet tilføres glukose (karbohydrater) fra maten
- Når vi trener går blodsukkeret ned fordi musklene bruker av sukkeret. Men kroppen har et reservelager av sukker (glykogen-lager) som det kan bruke av til å øke blodsukkeret igjen, en periode til det går tomt.
- Når vi sover om natten eller det har gått mer enn 3-4 timer siden vi spiste så får ikke kroppen tilførsel av nytt sukker lengre. Da brytes fett og muskler ned i kroppen og dette omdannes til glukose (sukker). Da stiger blodsukkeret/holder det seg stabilt.
- Spiser vi masse godteri og brus så kan blodsukkeret bli ganske høyt, gjerne rundt 9-10 mmol/L. Har man diabetes så blir det kjempehøyt, det kan bli så høyt som over 20 mmol/L fordi kroppen mangler insulin (som er det stoffet som fjerner sukker fra blodet). Det er begrenset hvor høyt blodsukker man klarer å få når man ikke har diabetes, fordi insulin fjerner sukker kontinuerlig når vi fyller på med mer. Den viktigste årsaken til at noen får diabetes er at de er overvektige, fordi da fungerer ikke insulinet så godt. Spiser man mye mat eller mye sukker kan man bli overvektig.
Når blodsukkeret er stabilt så er det ca rundt 5 mmol/L. Rett etter vi har spist et måltid som inneholder en del karbohydrater så stiger det opp til 7-8-9 mmol/L. Etter noen timer er maten fordøyd og sukkeret er "brukt", da er vi nede på rundt 5 mmol/L igjen. Hvis man da ikke spiser på nytt, så går blodsukkeret litt ned. Når blodsukkeret kommer ned på rundt 4 mmol/L begynner vi å føle oss sultne. Vi kan også bli litt irritable og ukonsentrerte (fordi hjernen ikke får nok sukker). Det samme skjer om morgenen når du våkner. Det er det mange timer siden du har spist, og hos de fleste er blodsukkeret da rundt 3,5-4,5 mmol/L. Da trenger vi mat! Hvis ikke spiser frokost, så må kroppen bruke av lagrene (fett og muskler) for å skaffe glukose. Men det brytes ikke så raskt ned (og det forbrukes igjen hele tiden), så vi klarer ikke komme noe særlig over 5 mmol/L, og derfor føler vi oss ukonsentrerte, trøtte og irritable. Det er ikke noe lurt når man skal på skolen og forsøke å lære noe.
Derfor er det viktig å spise frokost slik at blodsukkeret øker og man får energi til å fungere ordentlig.
Kroppen vår er veldig flink til å regulere blodsukkeret vårt etter hvilken tilstand vi er i. Men for at den skal få til dette på best mulig måte, er det viktig at vi spiser regelmessige måltider, hver 3.-4. time. Og at vi ikke pøser på med store mengder sukker hele tiden.
Håper du fikk svar på spørsmålet ditt.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 20.1.2020
Oppdatert: 20.1.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
