Spørsmål og svar

Jeg har gått opp i vekt, hvordan går jeg ned i vekt?

Jente, 14

Gått opp 20 kg på ett år. Er det normalt? Jeg veide 45 kg for ett år siden nå veier jeg 65 kg. Jeg er 155cm. Jeg var normal vektig før men nå er jeg feit. Jeg brukte alltid xs,men nå passer ikke de klærne lengere. Det eneste jeg går med er joggebukse og hettegenser. Grunn til at jeg gikk opp så mye var fordi jeg ville ha stor rompe, men den ble bare slappere og slappere og nå klarer jeg ikke gå ned igjen.

Svar

Hei

Kanskje kan du gå tilbake til å spise som du gjorde før

Det letteste vil være å gå tilbake til å spise det samme som du gjorde før du bestemte deg for å gå opp i vekt. 

Vi har også skrevet en artikkel om det å skulle gå ned i vekt. Les gjerne den. 

For å gå ned i vekt, må man ofte endre kostholdet sitt. Tenk etter hvilke endringer du gjorde for å gå opp i vekt. Er det noe du kan slutte med for å stoppe vekten fra å gå mer opp?

Sunn mat er viktig 

Du kan prøve å dekke halve tallerkenen din med frukt og grønnsaker fremover. Det kan hjelpe deg til å gå ned noe. Spis ellers sunn mat

Hva er sunt?

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

I tillegg er det viktig å være i bevegelse og i fysisk aktivitet. Les flere tips om dette under. 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 18.3.2020

Oppdatert: 18.3.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål