Spørsmål og svar

Er disse middagene sunne?

Jente, 14

Hei, jeg er veldig usikker når det gjelder sunn mat, men vil være sunn. Så jeg lurer på om dette er en sunn middag for en uke og om jeg vil gå opp i vekt tror du..? Skal ikke ha noe godteri den uka, bare en snickersproteinbar på søndag og frokostene mine og lunsjen mine er alltid, enten smoothie eller omelett. Så ja. Middagene for uka skal være: Mandag: salat med litt skinke biter & grønnsaker Tirsdag: det samme^, altså salat med litt skinke og grønnsaker Onsdag: vegetarburger med grove bunner og vegetarkjøtt som er laget av mais og linser osv Torsdag: en pizza mozarella fra dr oetker.. Fredag: wrap med fullkorn lefser, bønner & grønnsaker Lørdag: mango & lakse salat med mango & laks og grønnsaker Søndag: aspargessuppe

Svar

Hei!

Når du er usikker på vekt, kropp og mat, så er det viktig at du prater med noen fagpersoner om dette. Du skal ikke gå rundt og tenke på om alle middagene dine er sunne eller ikke, det er ikke slik det skal være for en 14-åring. Det er helt greit å ønske å spise sunt, men hvis det tar for mye fokus, så er det plutselig blitt sykelig, da trenger man hjelp av noen.

Les mer: Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jeg vil derfor råde deg til å prate med noen voksne om dette. Det er ikke sikkert at det å prate med foreldre er nok, kanskje må du prate med fagpersoner om dette. Da kan du enten bestille deg en time til fastlegen din, eller du kan ta kontakt med helsesykepleier på skolen (sjekk skolen din sin nettside for å finne informasjon om helsesykepleier).

Maten du skriver opp er sunn. Du trenger ikke være bekymret for dette. Du vil ikke gå opp i vekt av å spise det der.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 22.4.2020

Oppdatert: 22.4.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål