Spørsmål og svar

Jeg var overvektig og har gått ned i vekt, hvordan unngå å gå opp igjen?

Jente, 20

Hei:) Jeg har hatt en mage bakterie, og derfor har jeg spist lite mat de siste ukene, men nå begynner jeg å bli bedre og skal gradvis spise mer normalt igjen. Før sykdom var overvektig, men nå er jeg nærmere normal. Naturligvis har jeg gått ned en del kilo, totalt 6 på 3 uker. Jeg lurer på hvordan jeg kan holde denne vekten uten å rase opp til dit jeg var før?

Svar

Hei!

Hvis det er sånn at du var overvektig før du ble syk, så kan det være en fordel om du klarer å holde vekten der den er nå. Men vær klar over at det at du har spist lite og gjort at du har gått ned i vekt, har vært en påkjenning for kroppen. Det er veldig viktig at du spiser sunt fremover for å få i deg det du trenger av næringsstoffer. Mest sannsynlig har du fått for lite næringsstoffer i perioden du var syk.

For å unngå å gå opp i vekt kan det være lurt å trene mye. Det aller beste er om du klarer å være i fysisk aktivitet i 60-90 minutter daglig (av moderat nivå). Forskning viser at det er en god måte å unngå vektoppgang etter slanking. 

Det er også viktig hvordan du spiser, og det viktigste du gjør da er å begrense inntaket av søtsaker, brus, is, kjeks og junkfood. Du bør holde dette til én dag i uka. 

Ellers må du tenke litt på porsjonsstørrelsene, ikke overspise. Det er også nyttig å ha mye grønnsaker gjennom dagen. Ha gjerne noe grønt til hvert måltid. De som spiser mye grønt er slankere, fordi de får en del mettet fra mat (grønnsaker) som inneholder lite kalorier. Det tar plassen til annen mer kaloriholdig mat, i tillegg krever det en del energi fra kroppen å forbrenne grønnsaker for mye fiber.

Ellers vil jeg råde deg til å følge de generelle kostholdsrådene:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 20.5.2020

Oppdatert: 20.5.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål