Spørsmål og svar

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt, men opp?

Jente, 17

Hei! Jeg skjønner ikke hva som skjer med meg, jeg prøver å gå ned i vekt, men uansett hva jeg gjør så går jeg bare opp. Jeg er 1.72 og veide meg nettop, og fikk helt sjokk. Jeg hadde gått opp flere kilo, vekta hadde gått opp til 78 kg. Jeg trener mye og spiser variert. Jeg har spist litt under kaloriinntaket mitt i lengre tid, men det har tydeligvis ikke funket. Jeg vet at jeg har mye muskler som veier og at jeg ikke er overvektig, men føler meg fortsatt som det pga min store benbyggning. Så spm mitt er, kan det vere noe galt med meg siden jeg ikke går ned i vekt?

Svar

Hei!

Å gå ned i vekt er veldig vanskelig, og det å spise og trene på en sånn måte at vekta går ned, krever en god del kunnskap og erfaring med vektnedgang. De gangene noen forsøker å gå ned, men ikke klarer det, er det oftest på grunn av at man gjør noe feil i måten og mengden man spiser, ikke at det er noe galt med kroppen.

Kroppen vår er egentlig veldig enkel sånn sett, den vil hos de aller aller fleste miste kilo hvis man er i kaloriunderskudd.

Jeg kan ikke si akkurat hva du eventuelt gjør feil. Men hvis du har behov for å gå ned i vekt vil jeg uansett anbefale deg å ta kontakt med helsepersonell som kan veilede deg. Du kan for eksempel ta kontakt med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er sånn at du har gått opp 4 kg på kort tid er det lurt å ta kontakt med noen om det, slik at vekta ikke går ytterligere oppover.

Du skriver at du trener og spiser variert, det er kjempebra! Med fysisk aktivitet og et sunt kosthold har du lagt til rette for at kroppen din skal ha det bra og at du skal holde deg frisk. Det er det viktigste.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 31.1.2021

Oppdatert: 31.1.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål