Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg spise normalt igjen etter en vektnedgang?

Jente, 14

Hei jeg er en jente på 14 snart 15. Jeg er 174 cm høy og veier 68 kilo. Jeg vet det er heilt normal vekt. Jeg har gått ned i vekt og er redd for at folk har merket det. Mamma spørte om at jeg skulle veie meg men det ville jeg ikke så jeg sa jeg ikke var konfortabel med det. Hun vet jeg veide rundt 73 for kun 2-4 måneder siden. Jeg bar fått et dårlig forhold til mat så jeg må telle alle kalorier men jeg tente å begynne å spise å forbrenne like mye for å beholde en stabil vekt. Har dere noen tips om vekten min er normal og om hvordan jeg kan begynne å spise normalt igjen. Jeg vil ikke snakke me noen om dette, så plis hjelp meg.

Svar

Hei!

Det er veldig godt å høre at du ønsker å spise nok mat fremover, og at du ikke skal slanke deg mer. Ungdom på din alder må være veldig forsiktig med å slanke seg, blant annet fordi kroppen er utvikling, og da er det ekstra viktig at du får nok mat.

Å telle kalorier er ikke noe vi anbefaler å gjøre, det gir et veldig anstrengt forhold til mat. Jeg vil råde deg til å slutte med dette. Det er et viktig tiltak for å få et normalt forhold til mat igjen.

Jeg vil råde deg til å følge de generelle anbefalingene for et sunt kosthold, de sier noe om hva du skal spise, men også hvor ofte. Bruk metthetsfølelse- og sultfølelse også til å bestemme når og hvor mye du skal spise. Etter en vektnedgang er det veldig vanlig å gå opp igjen, det må du være klar over. Om du skal unngå å gå opp igjen er det viktig å være i litt fysisk aktivitet hver dag, og holde seg til søtsaker o.l. kun én dag i uka.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 26.5.2020

Oppdatert: 26.5.2020

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål