Hvorfor får jeg vondt i magen etter å spise risgrøt?
Jente, 14
Hei! Vi pleier å spise risgrøt til middag hver lørdag. Eg har merket hver lørdag at eg alltid får vondt i magen etter eg har spist risgrøt. Hva kan være årsaken til dette? Eg er ikke alergisk mot noen ting tror eg. Er ikke laktoseintolerant, så vet ikke hva det kan være?
Svar
Hei!
Hvis man reagerer med å få vondt i magen hver gang man spiser risgrøt, så vil det mest naturlige være å tenke at man ikke tåler laktose så godt. Det er mye laktose i risgrøt, så man trenger ikke være veldig intolerant ovenfor det for å kjenne at man reagerer litt. Du sier at du ikke er laktoseintolerant, er det fordi du har testet det hos legen, eller fordi du ikke reagerer når du drikker melk? Kanskje blir mengden laktose litt for stor når du spiser en porsjon risgrøt.
Når man koker melk så omdannes en liten del av laktosen til et stoff som heter laktulose. Dette er næring for bakteriene i tarmen, og kan føre til noe mer gassdannelse enn vanlig. Det kan kanskje være en forklaring. En annen mulighet er at du spiser en litt for stor porsjon, og rett og slett blir veldig mett?
Jeg har ikke noen fasit på hvorfor du reagerer som du gjør, men noen mulige forklaringer. Det er uansett ikke så mye å gjøre med. Det finnes laktasetabletter som man får kjøpt på apoteket, som inneholder enzymet laktase som bryter ned laktosen. Hvis det er mengden laktose du reagerer på, kan det hjelpe å ta en slik når du skal spise risgrøt. Eller så får du bare redusere mengden, eller spise noe annet om det blir veldig plagsomt.
Hvis du begynner å reagere på samme måte av annen mat, kan det være greit å sjekke det nærmere hos fastlegen din.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 21.6.2020
Oppdatert: 21.6.2020
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


