Jeg reagerer på glutenfritt brød, hva kan jeg spise da?
Jente, 18
Hei! Jeg startet på glutenfritt og laktosefritt kosthold i 7.klasse. Nå etter 6 år på dette kostholdet merker jeg at jeg får vondt i magen av det glutenfrie brødet. Jeg har allerede fått diagnosen glutenallergi og irritabel tarm og skjønner ikke helt hvorfor jeg reagerer på det glutenfrie brødet. Men spiser jeg vanlig brød er jeg syk og skjelven i en uke. Så hva kan jeg spise da??
Svar
Hei!
Hvis du har diagnosen irritabel tarm i tillegg til cøliaki, så er det mest sannsynlig det som gjør at du reagerer på brødet. Det er mange stoffer i mat man kan reagere på ved irritabel tarm, og i glutenfrie brød kan enkelte være tilsatt fiberstoffer man reagerer på.
Har du hørt om begrepet FODMAP? Jeg vil råde deg til å sette deg inn i det, for å finne ut om det er noen ingredienser i brødet som du bør unngå. Det er mulig å finne glutenfrie brød man tåler godt også med irritabel tarm (brød uten FODMAP).
Det er dessverre ikke så lett dette her. Jeg vil råde deg til å snakke med fastlegen din og høre om det er mulig å få en henvisning til klinisk ernæringsfysiolog for veiledning rundt kosthold ved cøliaki og irritabel tarm. Det aller viktigste er uansett at du spiser glutenfritt.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 9.8.2020
Oppdatert: 9.8.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

