Hvor mange kalorier er det i pasta carbonara?
Jente, 13
Hei, jeg lurte på hvor mange kalorier det er i pasta karbonara. Jeg vet at det finner mange ulike oppskrifter, men hvis du tar en helt gjennomsnittlig, men bacon parmesan osv. jag klarer ikke å se hvor mange kal det er per gram osv. så hadde hvert fint hvis du kunne si det i en gjennomsnitt porsjon får en jente på 13år som veier 45 kg og er 155cm! Takk for svar!
Svar
Hei!
Det er som du sier umulig å si noe om hvor mange kalorier som er i en porsjon med dette. Noen lager med fløte, andre uten, noen bruker mye ost, andre ikke. Noen bruker bacon med svor, andre uten. Det kan være 2-300 kalorier som skiller én porsjon fra en annen.
Pasta carbonara er ikke en sunn rett, det er noe man kan spise av og til. Det er fint å forsyne seg bare én gang, og stoppe når man er mett. Det er også lurt å ha litt grønnsaker i retten, slik som brokkoli, sopp eller blomkål. Alternativt er det godt med tomater ved siden av. Det er også mulig å ta en gulrot ved siden av.
Du trenger ikke tenke på hvor mange kalorier som er i ulike matvarer, tenk heller på at den maten du spiser stort sett er sunn mat.
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 15.1.2021
Oppdatert: 15.1.2021
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
