Spørsmål og svar

Er riskaker kreftfremkallende for barn? Er det farlig å spise noen få?

Jente, 13

Hei, har lest at riskaker kan være kreftfremkallende for barn. Er det farlig å spise noen av å til? :)

Svar

Hei!

I ris (og flere andre matvarer) er det et stoff som heter arsen. Dette stoffet er kategorisert som kreftfremkallende, men mengden som inntas har mye å si. Det er ikke farlig å få i seg litt arsen, og det er heller ikke til å unngå. Vi vet at et svært høyt inntak er kreftfremkallende, men det er ingen grunn til å tro at det inntaket man har gjennom å spise ris (og annen mat) skal øke kreftrisikoen. Det er imidlertid ikke gjennomført mye og grundig forskning på dette, så helt sikre kan vi ikke være. Men husk at det spises mye ris enkelte steder i verden, og det er ikke sånn at alle de dør av kreft.

Barn har lavere kroppsvekt, og man kan derfor tenke seg at de tåler mengdene dårligere enn voksne. Men dette vet vi ikke sikkert.

Det er uansett ingen grunn til å overdrive inntaket av noen matvarer. Det å spise noen riskaker av og til skal du ikke være bekymret for. Det er unødvendig å spise en pakke hver dag, men det er det nok heller ingen som gjør.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 29.1.2021

Oppdatert: 29.1.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål