Spørsmål og svar

Kan man få kreft av å spise riskaker?

Gutt, 15

Kan man få kreft av å spise riskaker?

Svar

Hei!

Riskaker i seg selv utgjør ikke noen betydelig risiko for kreft. Riskaker er vanligvis laget av ris, og ris i seg selv er en matvare som er en del av kostholdet til mange mennesker over hele verden.

Når det er sagt, så har det vært bekymringer knyttet til ris og risbaserte produkter på grunn av muligheten for at de kan inneholde spor av arsen, et giftig tungmetall som finnes naturlig i jordsmonnet. Høye nivåer av arsen kan være skadelig for helsen og øke risikoen for visse typer kreft, spesielt hvis de inntas i store mengder og over lang tid.

For å redusere eksponeringen for arsen fra ris og risprodukter, kan det være lurt å velge risprodukter som er produsert i områder med lavere nivåer av arsen i jordsmonnet, og å variere kostholdet ved å inkludere andre kornprodukter og matvarer.

Det er viktig å huske på at kreftrisikoen er multifaktoriell, og det er mange faktorer som påvirker risikoen for å utvikle kreft. Å spise et balansert kosthold med varierte matvarer, samt å ellers ha en sunn livsstil som inkluderer regelmessig mosjon og unngåelse av tobakksbruk er viktige tiltak for å redusere risikoen for kreft.

Ønsker deg alt godt og håper dette var oppklarende!

Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 7.3.2024

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål