Spørsmål og svar

Hvorfor er jeg så tynn selv om jeg spiser mye?

Gutt, 13

Jeg er en gutt på. 13 og jeg er tynn men spiser kjempemye hvorfor er jeg så tynn jeg har hvert det hele livet jeg spiser mere enn de som er feit til å med må jeg til legen eller noe

Svar

Hei

Vekten og kroppssammensetningen vår er for en stor del genetisk bestemt. For mange kan det være like vanskelig å gå opp i vekt som det er å gå ned i vekt, spesielt i ungdomsårene før man har kommet i puberteten.

Det betyr ikke at det er noe feil med deg av den grunn og er vanligvis ikke noe du trenger å gå til lege for med mindre du også opplever andre plager som magesmerter, endring av avføring, kvalme eller liknende. 

For å gå opp i vekt er det generelt slik at man må spise mer enn man forbrenner og da er det lurt å vite litt om hvilke matvarer som gir mye energi. 

Matvarer med mye fett vil gi mer energi (kalorier), enn matvarer med mye karbohydrater. Gode eksempler er myk margarin, mandler, nøtter, oliven, avokado, olje, majones og majonessalater. Bruk rapsolje i yoghurten, ta en pose nøtter med deg på skolen. Gjør dette hele tiden, gjerne hver dag og ikke bare av og til.

Her er flere generelle råd for å gå opp i vekt:

  • Spis regelmessige måltider. Start dagen med frokost, så lunsj, middag og kvelds. Ha gjerne 2-3 mellommåltider innimellom disse måltidene. Det anbefales at det ikke skal gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid. Det å spise litt mer til hvert måltid, slik du gjør med middagen er også å anbefale.
  • Forslag til mellommåltider: Et eple, en banan, noen druer, yoghurt/biola med litt grov müsli, et grovt knekkebrød med pålegg eller en gulrot.
  • Ha med deg noe når du er på farten, så du har noe tilgjengelig når det er tid for neste måltid.
  • Velg mer energitett mat. Fett er mer energitett, og det kan dermed være enklere å få i seg mer energi per mengde mat ved å innta slike matvarer.
  • Velg fortrinnsvis mat med sunne fettsyrer som vegetabilske oljer (gjerne rapsolje, olivenolje), vegetabilsk margarin, frø, nøtter, avocado, fet fisk (bl.a. makrell, laks, sild), majones, pesto, aioli.
  • Gjør rettene du spiser mer energitette. Bruk melk når du lager havregrøt, velg lettmelk fremfor skummet melk, ha litt ekstra olje/dressing på salaten, ha pesto/aioli/majones/saus/kesam/rømme til middagen, bruk vegetabilsk margarin på brødskiven, ha en fløteskvett i suppene du lager osv.
  • Flere pålegg på brødskiven er også å anbefale, f.eks. kombiner avocado og kjøttpålegg, kremost og røkelaks, reker og majones, egg og pesto.
  • Du kan jo også med fordel unngå å velge de "letteste" alternativene, bruk gjerne vanlig kremost/smøreost/oster, vanlig fruktyoghurt/yoghurt naturell, lettmelk fremfor skummet melk, vanlig syltetøy fremfor lett syltetøy osv.
  • Ha gjerne energitett drikke til måltidene som også kan gi andre viktige næringsstoffer som melk, syrnet melk, juice, drikkeyoghurt osv.
  • Velg gode proteinkilder, og gjerne noe til alle dagens hovedmåltider som kjøtt, fisk, egg, melk- og melkeprodukter og belgvekster (bønner/linser).

 Du kan fint unne deg noe mer usunt som snop, snacks og kaker innimellom. Det viktigste er uansett å tenke at kostholdet generelt er sunt og variert så du får i seg de ulike næringsstoffene kroppen trenger, i tillegg til energi.

Jeg legger også ved en artikkel med flere tips for å gå opp i vekt.

Lykke til videre!

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 8.4.2021

Oppdatert: 8.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål