Hva bør jeg spise for å holde meg mett og opplagt?
Gutt, 16
hei, jeg er gutt 16 år. Jeg går på idrettslinje, men har brukket bein og skulder. jeg pleier å spise masse mat siden jeg trener mye. nå er jeg nesten ikke aktiv. Hvilke næringsstoffer burde jeg spise for å bli mer opplagt og ha energi siden jeg ikke kan spise like mye.
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no!
For å bli mett og samtidig ha nok energi gjennom dagen anbefaler vi å spise fire hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) daglig, i tillegg til 1-2 mellommåltider. Å spise regelmessig med et jevnt måltidsmønster er viktig for en jevn tilførsel av energi gjennom dagen, og at du får overskudd til å gjøre det du ønsker.
I tillegg til å spise nok mat og jevnt, vil mettheten også avhenge av hva du spiser. Matvarer som gir god metthet er mat som inneholder mye fiber og protein, i tillegg til umettet fett. Dette, og hvilke matvarer du bør spise kan du lese mer om i denne artikkelen.
Vi har noen generelle råd for et sunt og variert kosthold, og de er som følger:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Vi har også skrevet noen artikler med flere tips til hvordan du kan gå fram for å gjøre smarte endringer i kostholdet som du kan titte på.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 6.11.2022
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål