Spørsmål og svar

Hvor mange kalorier bør jeg spise for å holde vekta?

Jente, 16

Hei, jeg lurer på hvor mange kalorier jeg burde få i meg hver dag for og kunne opprettholde helsa, vekta osv? Jeg er 172 cm høy og veier 52.5kg ca. Jeg er ikke sportslig aktiv annet enn ca 2 timer gym på skolen og 1-2 små turer nesten hver dag. Jeg har slitet en del med at jeg går ned i vekt uten at jeg prøver i det hele tatt, jeg spiser også glutenfritt grov brød, rundstykker osv.

Svar

Hei

Takk for spørsmålet ditt!


Hvor mange kalorier hver enkelt trenger er individuelt. Det kommer an på flere faktorer, slik som: Kjønn, alder, høyde, vekt, fysisk aktivitet og gener (hvor høy forbrenning man har). Jeg kan derfor ikke gi deg noe eksakt svar på hvor mange kalorier akkurat du trenger for å holde vekten stabil. 

Kroppen vår er ekspert på å regulere hvor mye mat vi trenger, hvor mye vi forbrenner og hvor sultne vi er. Dette styrer den ut fra hvor aktive vi er og hvor mye vi spiser. Vi trenger ikke å telle kalorier for å få i oss riktig mengde mat, alt vi trenger å gjøre, er å spise regelmessig, normale porsjoner og følge kroppens egen sult- og metthetsfølelse. Når man trener er det viktig å spise litt ekstra i forbindelse med treningsøkten.

Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette.

Veldig generelt så trenger en jente på 16 år i gjennomsnitt 2000-2300 kcal per dag. Det kan være behov for mer på dager med trening. 

Ellers er prinsippet for å gå opp i vekt er at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Forsøk å følg en del av disse rådene. Ha også litt tålmodighet, men opplever du ikke noen endringer i løpet av noen måneder, så kan du gjerne ta en tur innom helsesykepleier og spørre henne om råd også.

Når det gjelder brødmat, er grovbrød det beste brødet da dette både inneholder mer fiber og langt mer næring enn loff annet fint brød, men å spise glutenfritt brød har ingen hensikt for personer som ikke har cøliaki. Disse brødtypene inneholder ofte både mindre fiber og mindre næring enn vanlig grovbrød med gluten.

Jeg legger ved noen nyttige artikler om kalorier og flere kostholdstips som du kan titte på.

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 22.5.2021

Oppdatert: 22.5.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål