Hvorfor legger jeg ikke på meg?
Jente, 13
(14 i juli) Hei. Etter sommeren har jeg hatt problemer med mat fordi jeg følte at jeg ble mye tykkere etter ferien og jeg følte meg oppblåste hele tiden, så jeg ble mer oppmerksom på hva jeg spiste. Jeg gikk en del ned i vekt, men det var ikke meningen. Det eneste jeg vil er at jeg skal føle meg bra og være komfortabel, og det var jeg når jeg ikke var oppblåst og stappmett. Jeg begynte å se på kalorier og ikke spise like mye som jeg pleide som gjorde at jeg gikk ned i vekt, men jeg føler meg bra. Det er blitt bedre nå og nå spiser jeg det jeg vil, men vekten endres ikke? Har ligget på 38,5 ca ganske lenge og jeg pleide å veie opp til 40 i sommer. Jeg spiser godt og regelmessig, både sunt og usunt, men jeg legger ikke på meg. Uansett hvor mye jeg spiser så legger jeg ikke på meg. Hva kan det være? Jeg tok en blodprøve i Januar og alt var fint utenom litt d-vitamin mangel, så jeg har tydelighvis ett godt kosthold.
Svar
Hei!
Så fint at du har kommet deg tilbake til et normalt, sunt og variert kosthold hvor du kan spise det du vil uten å føle deg oppblåst og ukomfortabel og uten å ha for mye fokus på kalorier :)
Om man går opp eller ned i vekt handler om hvor mye man spiser sammenliknet med hvor mye man forbrenner over tid. Spiser man mer enn man forbrenner vil vekten gå opp, mens den vil gå ned dersom man spiser mindre enn man forbrenner, sånn som du har gjort i en periode.
Det at vekten din nå holder seg stabil kan tyde på at du er i energibalanse, altså at du spiser omtrent like mye som du forbrenner. Så lenge man har en normal vekt og verken er under- eller overvektig er det dette man ønsker.
I denne artikkelen kan du lese mer om kalorier og hvor mye mat man trenger og her kan du lese litt mer om vekt og hva det er vanlig å veie.
Hvis man er undervektig og trenger å gå opp i vekt er prinsippet at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.
- Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
- Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
- Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
- Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
- Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
- Ha raps-/olivenolje på salaten
- Ha raps-/olivenolje i smoothie
- Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
- Spis kveldsmat hver dag
- Unngå å bruke lettprodukter
- Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
- Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
Hvis du ønsker hjelp med å vurdere vekten din, eller har flere spørsmål om dette med mat og kropp, vil jeg råde deg til å kontakte helsesykepleier på skolen din. Helsesykepleier kan mye om dette og vil kunne komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan ta en titt på.
Ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 18.2.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål



