Hvorfor går jeg ned i vekt? Hvordan kan jeg stoppe det?
Jente, 20
Hei. Jeg er 20 år gammel, er relativt høy (176) og har hele livet vært tynn. For litt siden begynte jeg å trene en god del (både kondis og styrke), noe jeg føler gir meg ekstremt mye mestringsfølelse og glede. Likevel så sliter jeg litt. Jeg var hjemme på ferie i påsken og da ble foreldrene mine bekymret og mente at jeg hadde gått ned i vekt. Selv tenkte jeg ikke over det, før jeg merket at buksene mine var større enn vanlig. Jeg ønsker IKKE å bli tynnere, men har ikke lyst å slutte å trene. Jeg ønsker bare å ha en god helse med sunne vaner. Kompisen min sier at jeg spiser for lite dersom jeg går ned i vekt, men jeg kan ikke skjønne hvordan. Jeg spiser stort sett det jeg vil og spiser meg alltid mett og god. Har dere noen gode tips til hva jeg kan gjøre? Mat som kan være bra for meg? Øvelser jeg bør holde meg unna?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Som kompisen din skriver er årsaken til at du går ned i vekt at du spiser for få kalorier i forhold til hva kroppen din forbrenner. I puberteten vokser og utvikler kroppen din seg mye, og hvis du samtidig trener og er mye aktiv vil du naturlig ha et større behov for energi i form av maten som du spiser.
For å stoppe vekttapet er det viktig at du tilfører kroppen din flere kalorier enn hva du forbrenner. Dette kan gjøres enten ved at du spiser mer, eller ved at du trener litt mindre. For å øke kaloriinntaket kan du spise litt oftere og litt mer til hvert måltid, samtidig som du velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.
Dette er våre generelle råd for å øke kaloriinntaket:
- Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
- Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
- Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
- Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
- Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
- Ha raps-/olivenolje på salaten
- Ha raps-/olivenolje i smoothie
- Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
- Spis kveldsmat hver dag
- Unngå å bruke lettprodukter
- Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
- Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
Prøv å følge disse rådene og samtidig ha litt tålmodighet. Dersom vekttapet likevel ikke stopper til tross for at du spiser mer kan det være lurt å ta kontakt med fastlegen din. Enkelte har behov for en skreddersydd kostplan for å gå opp i vekt, eller næringsdrikker, som er energirike drikker som kan gjøre det enklere å øke kaloriinntaket. Dette har fastlegen din mer informasjon om.
Jeg legger ved en artikkel der du kan lese mer om hvordan du kan gå opp i vekt.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 15.4.2024
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål