Spørsmål og svar

Hva kan jeg gjøre for å holde en stabil vekt?

Gutt, 19

Hei, jeg går opp og ned i vekt hele tiden, det er noen uker deg jeg plutselig er litt større og har litt mer fett på kroppen og veier ca 75 kg også går det noen få uker så er jeg slank og med mye mindre fett og veier alt fra 65-70kg hvordan kan jeg holde det på rundt 65-70kg

Svar

Hei

Det er helt normalt at vekten svinger med noen kilo fra dag til dag og uke til uke, men vanligvis vil den holde seg relativt stabil så lenge man har en stabil livsstil, altså at man spiser omtrent like mye og er i samme aktivitetsnivå over tid. 

Spiser man veldig mye en periode og samtidig er lite aktiv, vil man ligge i energioverskudd og vekten vil gå opp. Spiser man derimot mindre og er mer aktiv i en periode, kan man fort havne i energiunderskudd og vekten vil gå ned.

For å opprettholde en stabil vekt er man dermed avhengig av at kroppen er i energibalanse. Det vil si at man spiser omtrent like mye som man forbrenner. Dersom man lytter til kroppens signaler (spiser når man er sulten og stopper når man er mett) og samtidig fokuserer på at maten man spiser stort sett er sunn og næringsrik, vil de aller fleste oppnå dette helt uten å telle kalorier. På dager hvor man trener eller er ekstra aktiv bør man også passe på å spise litt ekstra.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler der du kan lese litt mer om vekt, kalorier og kosthold, samt hva som skjer med kroppen din dersom du spiser for lite. 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 24.5.2021

Oppdatert: 24.5.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål