Spørsmål og svar

Hvordan kan det være like mye kalorier i alle middagene?

Jente, 14

hei, jeg er inlagt med anoreksi. til middag må jeg spise en porsjon, på kostlisten står det at det tilsvarer 450 klaorier, men uansett hva det er til middag er det ca like fult på talerkenen. så hvordan kan det være like mye i hver middag? altså det er jo ikke helt den samme mengden på vær middag men alle har sån ca en full talerken. Hvor mye kalorier tror du f.eks det er i tre skiver svinekam, ca tre poteter hvit saus med baconterninger og littt gulrot? tror det er ganske etter tallerkenmodellen

Svar

Hei

Det er godt å høre at du får hjelp for sykdommen din. Middagsporsjonene som du får er sammensatt slik at det skal bli omtrent samme mengde hver gang fordi det er en normal middagsporsjon, etter tallerkenmodellen slik du sier selv. Dette er helt vanlig når man er innlagt på sykehus og det vil ikke alltid se helt likt ut på tallerkenen. 
Når du blir opptatt av at det ikke er helt likt, eller redd for at det kanskje skal være noe feil med mengden, er det sykdommen din som skremmer deg opp. Anoreksi er en lidelse som  skremmer ungdommen med å "fortelle" at noe er feil for at ungdommen skal bli redd for å spise maten.

Forsøk å tenke at det er sykdommen som styrer når du blir redd for at det skal være for mye kalorier i middagen. Prøv heller å stole på de som hjelper deg med å spise riktig. Det er ikke slik at personalet skal gjøre deg tykk eller overvektig. De skal bare hjelpe deg til å spise det kroppen din er nødt til å spise.

 

Vi som jobber med spiseforstyrrelser er opptatt av å ikke henge seg opp i kalorier. Vi snakker heller om normalporsjon. Du beskriver en normal middagsporsjon i spørsmålet ditt.

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Besvart: 1.6.2021

Oppdatert: 1.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål