Spørsmål og svar

Hvor mye kan jeg spise uten å gå opp i vekt?

Jente, 16

Hei. Jeg er 16 år og rundt 175 høy. Jeg har siden jul gått ned rundt 10 kilo. Akkurat nå spiser jeg 1500 eller mindre, da jeg fortsatt vil gå ned litt mer i vekt. Men i sommerferien vil jeg kose meg mer , jeg lurer på hvor mye jeg kan spise uten å gå opp i vekt og ikke legge på fett på kroppen heller? Er veldig redd for dette. Jeg trener hjemme hver dag. Klarer ikke finne et opplegg jeg kan ha i sommerferien mtp på mat så plis hjelp meg!❤️

Svar

Hei

For å få til en sunn og varig vektnedgang er det helt avgjørende at du finner et kosthold og en livsstil som du trives med og kan opprettholde over tid. Å gå ned i vekt ved å spise mye mindre energi enn hva kroppen har behov for er svært uheldig av flere grunner. For det første kan dette gå utover utviklingen din og i verste fall føre til sykdom. For det andre er det sånn at når man tilfører kroppen mindre kalorier enn hva den har behov for, vil den svare på dette med å skru ned forbrenningen. Begynner man da å spise mer/normalt igjen, vil man gå opp i vekt fordi forbrenningen i en periode fremdeles vil være lav. Spiser man mer over tid, vil forbrenningen også øke igjen.

Siden jeg ikke vet noe om hvor mye du vanligvis har spist og hva du veier er det vanskelig for meg å si noe konkret om hvor mye du kan spise i sommer uten å legge på deg og gå opp i vekt. Uansett vil jeg råde deg til å la være å telle kalorier. Du bør heller fokusere på å fortsette treningen din, samt og stort sett spise sunn og næringsrik mat. Samtidig er det helt lov til å kose seg innimellom. 

Dette er våre generelle råd for et sunt kosthold: 

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Jeg legger ved noen artikler der du kan lese mer om kalorier, hva som skjer med kroppen din når du spiser for lite, samt flere tips til et sunt kosthold og en sunn hverdag.

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 8.6.2021

Oppdatert: 8.6.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål