Spørsmål og svar

Er bacongull en god proteinkilde?

Gutt, 15

Kan mann opta proteinet i bacongull? Har hørt mye for og imot

Svar

Hei! Hvor godt proteiner blir tatt opp i kroppen vår og nyttiggjort avhenger av hva proteinet består av.

Et protein er bygd opp av mindre «legoklosser», kalt aminosyrer. Rundt 20 av disse aminosyrene er veldig viktige byggesteiner i kroppen vår. Disse kan igjen deles inn i essensielle og ikke-essensielle. De ikke-essensielle aminosyrene er aminosyrer som kroppen klarer å produsere selv (bl.a fra de essensielle aminosyrene), mens de essensielle aminosyrene er aminosyrer som vi ikke klarer å lage selv, og som vi må få tilført fra maten som vi spiser.

Videre har vi noe vi kaller «biologisk verdi», som er et mål på hvor effektivt kroppen vår utnytter proteinet fra maten. Matvarer som har et høyt proteininnhold med de essensielle aminosyrene vil ha en høyere biologisk verdi fordi kroppen vår bruker disse proteinene bedre og lettere, sammenlignet med matvarer som inneholder mindre av de essensielle aminosyrene. Et eksempel på en matvare med høy biologisk verdi er egg, fordi det inneholder mange av de essensielle aminosyrene, og fordi kroppen vår lett utnytter proteinene i egget.

Proteinet i bacongull kommer fra svoret til grisen, som er rikt på den ikke-essensielle aminosyren kollagen. Kollagen er en aminosyre som kroppen kan lage selv, og den utnytter ikke like mye av proteinet fra bacongullet. Med andre ord kan kroppen ta opp proteinet fra bacongull, men dette vil ikke være en like god proteinkilde som egg, melk- og meieriprodukter osv, da de sistnevnte inneholder mer av de essensielle aminosyrene som kroppen vår trenger.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin helg!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 25.8.2022

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål