Jeg spiser lite og brekker meg av mat
Jente, 14
Eg har alltid ete ganske lite. Det er ikkje ein spessiell grunn til det, det er bare sånn eg er. Av ein eller annen grunn so har eg begynt å brekke meg kvar gong eg eter og eg føler at eg ikkje liker maten i det heile tatt, når eg et noe som eg alltid har likt so begynner eg å brekke meg og må få det ut igjen, eg velger å ikkje ete i stede. Eg brekker meg av foreksempel pølser, korv, skive, kjøtt egt, og når eg eter det berre begynner eg p brekke meg og eter ikkje opp. Eg blir ikkje mett heller
Svar
Hei!
Jeg skjønner at dette er frustrerende, og det høres ikke noe kjekt ut å ha det slik. Det er viktig at du får gjort noe med, da kroppen din trenger næring slik at du kan vokse og utvikle deg.
Lite mat i seg selv kan føre til kvalme som igjen kan føre til at man får behov for å kaste opp. Du trenger regelmessige påfyll med måltider slik at magen din ikke blir tom for mat.
Når man spiser så sjeldent som det du gjør, over lengre tid, så forsvinner sultfølelsen. Kroppen "orker ikke" bruke energi på å gjøre deg sulten når den uansett ikke får mat. Og da blir det til at du ikke spiser heller. Så dette er en dårlig sirkel.
Du må bryte dette mønsteret, og det må du gjøre ved å begynne å spise små mengder mat, ofte! Spis gjerne hver 1-2 time gjennom dagen. Det trenger ikke være mye til å starte med, for eksempel en frukt eller ett knekkebrød, eller en brødskive osv. Etter hvert må du øke mengden og spise ca hver 3. time. Du vil få sultfølelse etter hvert, og det kan skje allerede etter noen dager til en uke.
Jeg vil råde deg til å lese denne artikkelen om matlyst.
Hvis dette ikke hjelper/fungerer må du ta kontakt med helsepersonell som kan hjelpe og veilede deg. Du må få snudd dette nå, så ikke nøl med å ta kontakt med enten fastlegen din eller helsesykepleier på skolen.
Her er mine beste råd for å øke vekten:
- Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
- Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
- Bruk lettmelk, biola, juice eller helmelk som drikke til måltidene
- Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
- Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
- Ha raps-/olivenolje på salaten
- Ha raps-/olivenolje i smoothie
- Bruk oftere fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
- Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
- Spis kveldsmat hver dag
- Unngå å bruke lettprodukter
- Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.
Jeg legger også ved noen relevante artikler under svaret.
Ønsker deg alt vel, og lykke til! Håper det ordner seg snart :)
med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog i ung.no
Besvart: 14.2.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

