Vil jeg produsere mindre insulin hvis jeg kutter vekk karbohydrater?
Gutt, 15
Hei, jeg går på en sport som baserer seg på vekt og har i år begynte å kutte karbohydrater før stevner. Jeg har lest at ved kutting av karbohydrater lager ikke kroppen like my insulin som kan føre til tregere forbrenning. Jeg har selv merket at etter stevner og kutt av karbohydrater så går jeg opp enda mer enn før stevnet. Kan jeg få fikset det ved å spise mye karbohydrater så insulin nivået stiger til normalt igjen?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
På generell basis vil vi i ung.no fraråde unge å gå på slike dietter eller kutte ut store matvaregrupper. Årsaken til dette er at slike dietter ofte utelater store matvaregrupper, og dersom de ikke gjøres riktig kan det føre til mangler på ulike næringsstoffer. For ungdom som er i vekst kan dette i verste fall bli skadelig, ettersom kroppen er i utvikling og trenger tilgang på de ulike næringsstoffene for å utvikle seg optimalt.
I denne artikkelen kan du lese mer om hva som skjer med kroppen din hvis du spiser for lite.
Hvis man som ungdom har behov for å gå ned i vekt skal dette dessuten alltid skje under oppfølging av helsepersonell. Dette for å unngå at du utvikler noen mangler eller skader på kroppen din, som i verste fall kan følge deg inn i voksenlivet. Hvis du har behov for å gå ned i vekt vil jeg derfor sterkt råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. De kan alle hjelpe deg med å vurdere vekten din, samt komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Når det er sagt er lavkarbo-dietten en diett som kan brukes i behandling for enkelte grupper, f.eks de med diabetes type II. Når vi spiser karbohydrater øker blodsukkeret vårt, noe som fører til at kroppen frigjør insulin for å få ned blodsukkeret. Dette skjer også når vi spiser fett og proteiner, men i mye mindre grad. For de med diabetes type II produserer de ofte svært mye insulin, men insulinet virker dårligere enn hos de uten diabetes type II, noe som fører til høyt blodsukker til tross for at de produserer insulin. De kan nemlig ha det som kalles insulinresistens.
Ved å kutte ned på karbohydrater, og da spesielt matvarer som inneholder mye hvitt sukker og lite fiber (det som kalles «raske» karbohydrater), men samtidig passe på at de får i seg tilstrekkelig med protein og sunt fett kan dette bidra til å gi mer stabilt blodsukker og en lavere mengde insulin i blodsirkulasjonen, noe som kan bedre insulinresistens. Det er viktig å merke seg at dette ofte gjøres i samarbeid med oppfølging av helsepersonell, og har et medisinsk formål.
Fremfor å kutte karbohydrater vil jeg heller råde deg til å følge et sunt og variert kosthold, og sørge for at du får i deg nok mat i forhold til hvor mye du trenger, og da spesielt i forbindelse med treningen. Hvis du nå begynner å spise karbohydrater igjen vil kroppen begynne å produsere mer insulin, slik at blodsukkernivået holdes stabilt.
Hvis du har noen flere spørsmål, eller synes dette med mat, vekt og kropp er vanskelig, vil jeg råde deg til å ta kontakt med helsesykepleier. De har møtt mange ungdommer i samme situasjon og vil kunne komme med gode råd.
Jeg legger ved noen relevante artikler som jeg anbefaler deg å ta en titt på.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 15.10.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

