Påvirker fast food hjernen min?
Jente, 15
Hei er jeg har sett mye på nett at vist man spiser mye fast food Øker risikoen for og få dårlig hukommelse og hjerne kapasitet er dette faktisk et tilfelle? Og hvor mye må man spise for at dette skjer? Og kan man trene opp i gjen hjernen ?
Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.
Når det gjelder «fast food» er dette fortsatt relativt «nytt» i kostholdet vårt, og det forskes fortsatt en del på hvordan inntak av mye ultraprosessert mat (slik som «fast food»/«junk food», loff, godteri, kjeks/kaker osv) påvirker helsen vår.
I desember i fjor ble det publisert en studie som så på 11.000 friske voksne uten demens (alder 35-74 år) og spurte de om matinntaket, samt spurte om de kunne gjennomføre ulike kognitive tester som gikk på hukommelsen deres. Disse ble fulgt i åtte år, hvor forskerne så at de middelaldrende voksne (50 år og oppover) som spiste mest «fast food» hadde en raskere nedgang i kognitiviteten deres (blant annet hukommelse), sammenlignet med gruppen som spiste minst «fast food».
Som nevnt er dette et relativt nytt felt hvor det kreves mer forskning, men det er fullstendig mulig at det er en sammenheng mellom et høyt inntak av «fast food» og hjernehelsen vår. Vi vet at et kosthold rikt på ultra-prosesserte matvarer er forbundet med økt risiko for mange ulike kroniske sykdommer, slik som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Jeg kan dessverre ikke svare deg på hvor mye det er snakk om, da dette ikke er noe vi vet helt enda. Det kommer stadig ny forskning på dette.
Å spise et sunt og variert kosthold med lite ultra-prosesserte matvarer er noe kostrådene anbefaler alle, så det å spise mindre ferdigmat og heller mer grønnsaker, frukt, belgvekster, fullkorn, nøtter og magert protein vil være gunstig for alle.
Ellers er dette våre generelle anbefalinger for et sunt og variert kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og liser
Jeg legger ved noen artikler hvor du kan lese mer om hva som er et sunt og variert kosthold.
Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg en fin uke!
Vennlig hilsen
Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 13.10.2023
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
