Hvorfor tilbyr kaféer så dårlig med laktosefrie søtsaker?
Jente, 18
Hei, I dag er det mange fine kafeer i Oslo. Jeg liker å gå på kafé med vennene mine. Jeg er laktoseintolerant, så det er bra at jeg kan velge melktypen jeg vil ha i latten på de fleste steder. Men gjelder det ikke på søtsaker. De viser allergiinformasjon, men nesten ingen kaker jeg kan spise med venninner. Hjemme lager mamma hjemmelagde kaker for meg, ellers kjøper hun kaker ved forhåndsbestilling på bakerier. Men jeg vil gjerne gå ut og spise noe med venninner. Jeg føler at det er en vegg mellom meg og dem fordi jeg ikke kan spise søtsaker som de gjør. Det er ikke deres skyld, men jeg føler meg utenfor når jeg fikk vite at de gikk ut for å spise fine kaker med andre venner enn meg. Hvorfor tilbyr ikke kafeer mat laget med laktosefri? De som ikke ha problem med laktose, kan de jo spise laktosefri også. Det skal ikke være stor forskjell på smak. Er det ikke urettferdig?
Svar
Hei!
Jeg kan forstå at det kan være frustrerende og føles urettferdig når du som laktoseintolerant ikke finner mange alternativer på kafeer når det gjelder søtsaker. Dessverre er det fortsatt mange steder som har lite å tilby av laktosefrie alternativer, noe som kan gjøre det vanskelig å finne noe å spise når du er ute med vennene dine.
Det kan være flere grunner til at kafeer ikke tilbyr så mange laktosefrie søtsaker. Noen kafeer kan rett og slett ikke se etterspørsel etter laktosefrie alternativer som stor nok til å rettferdiggjøre produksjonen eller kjøpet av disse produktene, sørlig ettersom en del laktosefrie ingredienser og produkter ofte er dyrere enn tilsvarende laktoseholdige produkter. Dette kan gjøre det mindre lønnsomt for kafeer å tilby dem.
Det kan også hende at mange kafeer mangler kunnskap og erfaring med å lage laktosefrie søtsaker, og de kan være usikre på hvordan de skal tilberede eller presentere dem.
Selv om det kan virke urettferdig, er det viktig å huske at situasjonen endrer seg, og stadig flere kafeer og bakerier har begynt å tilby både laktosefrie og andre alternative søtsaker på grunn av et økende antall mennesker med laktoseintoleranse og andre kostholdsbegrensninger.
I mellomtiden kan du prøve å kommunisere med kafeer og bakerier om behovet for laktosefrie alternativer. Kanskje kan de være villige til å lytte til tilbakemeldingene fra kunder og tilby flere alternativer i fremtiden. Du kan også vurdere å ta med dine egne laktosefrie søtsaker når du møter vennene dine på kafeer, eller utforske alternative kaféer og spisesteder som tilbyr et større utvalg av laktosefrie alternativer.
Ønsker deg alt godt og lykke til, håper dette var til nytte!
Vennlig hilsen lege og ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 12.2.2024
Oppdatert: 12.2.2024
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

