Hvorfor legger jeg kun på meg på magen?
Gutt, 19
Hei! Jeg har lenge lurt på hvorfor jeg KUN legger på meg på magen? Er veldig tynn og slank overalt på kroppen, noe som gjør at jeg ikke kan gå ned i kalorier, for da vil jeg miste alt av muskelmasse rundt om på kroppen. Men kan heller ikke øke kaloriene, for da legger alt fettet seg rundt magen, og vil da se "tynn-feit" ut. Noen som har tips til evt. kosthold og trening?
Svar
Hei!
Hvordan vi ser ut og hvordan fettet på kroppe vår er fordelt, er for en stor del bestemt av genene våre. Noen har naturlig mer fett rundt magen, mens andre f.eks har det over brystet, rumpa eller lårene.
Det er ikke mulig å bestemme hvor på kroppen man skal miste fett. For å miste fett må man være i kaloriunderskudd, men det er ingen garanti at man mister fett fra magen, man kan like gjerne miste fett fra rumpe, lår, armer f.eks., eller miste muskelmasse. Dette vil være uheldig for deg som ellers er slank.
Hvis man er overvektig eller har fedme, så har man gjerne fett flere plasser på kroppen enn bare magen, og da kan kaloriunderskudd være nyttig, fordi man trenger å miste kilo over hele kroppen. Hvis man bare har "litt ekstra" her og der (som du beskriver), så er det smartere å fokusere på målrettet trening og et sunt kosthold, uten å være i underskudd. Det er mulig å miste litt fett fra magen ved å trene regelmessig og gjøre noen små grep i kostholdet.
Av trening er det styrketrening med vekter (der du trener så tungt at du klarer ca. 4-6 repetisjoner) som bygger muskler, og som dermed øker forbrenningen mest. Intervalltrening er også bra for økt forbrenning, og kan være nyttig, i tillegg til at det er veldig bra for helsa. I disse artiklene kan du lese mer om styrketrening og hva som skjer i kroppen din når du trener.
Ellers er dette våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold som jeg vil anbefale deg å følge:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Du kan også ta en titt på disse artiklene med flere tips til et sunt kosthold, hva du bør spise i forbindelse med trening og hva du kan gjøre for å gå opp i vekt.
Hvis du synes dette med mat og kropp er vanskelig eller har flere spørsmål, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesykepleier på skolen din også. Helsesykepleier kan mye om dette og kan komme med gode råd tilpasset akkurat deg.
Jeg legger også ved noen flere nyttige artikler som du kan titte på.
Ønsker deg alt godt og lykke til!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Besvart: 27.9.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål




